Index Vakbarát Hírportál

Drónokkal őriznék az ukrán tűzszünetet

2014. szeptember 14., vasárnap 16:52

Az ukrán kormány engedélyezte, hogy az EBESZ megfigyelői drónok segítségével ellenőrízzék a kelet-ukrajnai tűzszünet betartatását, írja az RT.com. Közben az ukrán kormányerők visszaverték a kelet-ukrajnai szakadároknak a donyecki repülőtér elleni rohamát, állítja honlapján a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO). A harcok a donyecki repülőtérnél a hétvégén újultak ki a szeptember 5-e óta érvényben lévő tűzszünet ellenére.

A védelmi tanács közlése szerint az ukrán hadsereg az elmúlt 24 órában visszavert egy másik szeparatista rohamot is: a Donyeck megyei Horlivka melletti Pantelejmonyivka településről több mint kétszáz szakadár fegyveres nyomult előre. A helyi médiajelentések szerint is füstfelhőket lehetett látni.

Volodimir Poljovij, az RNBO egyik szóvivője vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a tűzszünet ellenére az elmúlt egy napban megszaporodott „a szeparatisták és az orosz zsoldosok" támadásainak száma az ukrán fegyveres erők állásai ellen. Mint mondta, orosz területről két drón, azaz pilóta nélküli felderítő gép berepülését észlelték Ukrajna légterében, az egyiket Mariupolnál, a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosnál, a másikat Luganszk megyében.

Nagyobb lehet a recesszió

Az ukrán GDP 2014-ben akár 10 százalékkal is csökkenhet Valeria Hontareva, az ukrán központi bank elnöke szerint. A visszaesés mértéke ebben az esetben jelentősen meghaladná a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által korábban becsült 6,5 százalékos éves GDP-csökkenést. Hontareva szerint az egyre rosszabb gazdasági helyzetért egyértelműen az Ukrajna keleti felében zajló konfliktus a felelős.

Az IMF számításai szerint Ukrajnában már 2013-ban se volt gazdasági növekedés. Az ukrán központi bank elnöke elmondta, hogy a konfliktus miatt az Oroszországba irányuló ukrán export 35 százalékkal esik vissza 2014-ben, de azt kizárta, hogy Ukrajnának államcsődöt kellene bejelentenie.

Rovatok