Index Vakbarát Hírportál

Hat év kényszermunkatáborra ítéltek egy amerikait Észak-Koreában

2014. szeptember 14., vasárnap 11:39 | aznap frissítve

Egy észak-koreai bíróságon hat év munkatáborra ítéltek egy áprilisban elfogott 24 éves amerikait, írja a CNN. Az állami KCNA hírügynökség szerint a hivatalos indoklás alapján „ellenséges cselekedeteket követett el, amikor magát turistának kiadva Észak-Korea területére lépett".

A 24 éves Matthew Todd Millert április 10-én vették őrizetbe az országba való belépéskor, állítólag ellenségesen viselkedett a bevándorlási hivatal munkatársaival szemben. A KCNA szerint a férfi a belépéskor a határon felmutatta a turistavízumát, eltépte és azt kiabálta, hogy „Észak-Koreába jöttem, hogy itt védelmet találjak."

A CNN-nek adott interjúban a férfi korábban azt mondta, hogy a perben azt vallja majd, előre megfontoltan készült az észak-koreai törvények megsértésére, és szándékosan követte el bűnét. Azt ugyanakkor nem mondta el, mit nevezett ennek.

Az Egyesült Államok májusban óva intette állampolgárait attól, hogy Észak-Koreába utazzanak.

Májusban is őrizetbe vettek egy amerikai turistát a koreai törvények megsértésére hivatkozva. Jeffrey Fowle nyilvános helyen hagyott egy Bibliát.

Észak-Korea őrizetben tart egy amerikai-dél-koreai állampolgárt is, Kenneth Bae-t 2012 novemberében tartóztatták le, mert a diktatúra szerint meg akarta dönteni az ottani rendszert. 15 év kényszermunkára ítélték. Tavaly decemberben letartóztattak egy 85 éves háborús veteránt is, majd kitoloncolták az országból.

Phenjan a közelmúltban nem volt hajlandó fogadni Robert Kinget, az észak-koreai emberi jogi ügyekért felelős amerikai különmegbízottat, aki Bae ügyéről akart tárgyalni a helyi hatóságokkal.

Rovatok