Index Vakbarát Hírportál

Tőlünk délre halálos az esőhelyzet

2014. szeptember 14., vasárnap 17:38

Szlovéniában kettőre emelkedett az esőzések halálos áldozatainak száma, miután holtan találták a megáradt patakba csúszott autó második utasát is - jelentette az MTI.

Az autó - az AMZS szlovén autóklub járműve, amit a szervezet egyik szerelője vezetett - Celje közelében csúszott még szombaton egy megáradt patakba, miután a víz előzőleg elmosta az út egy részét. Az autó női utasát még aznap megtalálták holtan faágak közé akadva, az autót vezető 30 éves férfi holtteste vasárnap reggelre került elő.

Ezer ház víz alatt

A heves esőzések nyomán Szlovénia keleti és középső részén, főleg Dolenjsko (Novo Mesto) vidékén és a Kerka folyó mentén, több mint ezer lakóház került víz alá szombatra virradóra, 180 útszakaszt öntött el a víz, és 240 földcsuszamlás történt.

Szombat délutánra az ár a legtöbb országrészben visszahúzódott, de a Mura folyó völgyében, ahol vasárnapra virradó éjjel is esett az eső, továbbra is kritikus a helyzet.

Utak és vasútvonalak járhatatlanok Horvátországban

Horvátországban 700 katona vesz részt az árvízi védekezésben három keleti megyében, Sziszek-Moszlavinában, Károlyvárosban és Pozsega-Szlavóniában, főleg a kitelepítésekben és nyúlgátak építésében segédkeznek.

Az esőzések lakóházakat öntöttek el, országutakat és vasútvonalakat tettek járhatatlanná, földcsuszamlásokat okoztak, ivóvízforrásokat szennyeztek be Horvátországban. Károlyváros (Karlovac) külső részein kétezer ember kitelepítését rendelték el.

A legtöbb - 89 milliméter - eső Csáktornyán (Cakovec) hullott a szombat reggeltől vasárnap reggelig tartó 24 óra alatt. A szeptember rendkívül esős Horvátország sok részén, Károlyvárosban 240, Dubrovnikban 270, Hvar szigetén 200 milliméter csapadék hullott eddig.

Megáradt az Una folyó

Bosznia-Hercegovinában az esőzések következtében megáradt az Una folyó, az áradás miatt több utat is lezártak az ország északnyugati részén. A Prijedor és Kozarska Dubica közötti úton pedig azért állt le a közlekedés, mert a heves eső alámosta az aszfaltot. A bosnyák-horvát határ mellett fekvő Gradiskában rendkívüli készültséget rendeltek el a Száva folyó magas vízállása miatt.

Montenegróban a hegyi mentők 18 turistát mentettek ki a Nevidio kanyonból, miután egy idegenvezető a rossz időjárási körülmények ellenére túrát szervezett a nehezen megközelíthető sziklák közé.

Rovatok