Index Vakbarát Hírportál

Újabb lefejezés az Iszlám Államban

2014. szeptember 14., vasárnap 00:47 | aznap frissítve

A New York Times azt írja, az Iszlám Állam szombaton kiadott egy videót, amin egy brit állampolgár lefejezése látható. Az áldozat, David Cawthorne Haines egy segélyszervezet munkatársa volt, az Iszlám Állam szerint azért végezték ki, mert Nagy-Britannia is csatlakozott a szervezet elleni harchoz.

Az Üzenet Amerika szövetségeseinek című videón Haines egy kopár dombvidéken látható. A környék emlékeztet azokra, ahol korábban két amerikai újságírót is lefejeztek az Iszlám Állam katonái. A mostani lefejezésről a terroristák tevékenységét figyelő SITE Intelligence írt először.

A halála előtti percekben a 44 éves Haines – hasonlóan a korábban kivégzett amerikai újságírókhoz – egy szöveget olvasott fel; ebben az országa vezetőjét hibáztatta.

Önként ajánlott fel szövetséget az Egyesült Államoknak az Iszlám Állam ellen, ahogy elődje, Tony Blair tette, követve a brit miniszterelnökök szokását, akik nem voltak bátrak, hogy nemet mondjanak Amerikának.

– olvasta fel Haines a papírból a David Cameron brit miniszterelnöknek címzett szöveget.

A fekete ruhába öltözött, maszkot viselő, brit akcentussal beszélő hóhér azt mondja, hogy Hainesnek kell megfizetnie az árat, amiért Cameron felfegyverzi a kurdokat az Iszlám Állam ellen, ezzel pedig egy megnyerhetetlen háborúba taszítja a briteket.

A következő képeken a kivégzés látszik. A korábbi videókhoz hasonlóan a felvétel végén egy másik túszt mutatnak, és azzal fenyegetnek, hogy ő lesz a következő, ha Cameron tovább támogatja az Iszlám Állam ellenségeit. A most bemutatott brit férfit Alan Henningnek hívják, és ő is egy segélyszervezetnek dolgozott Szíriában.

Haines Yorkshire-ben született, de Horvátországban élt második feleségével, Draganával. A lányai 17 és 4 évesek voltak. Haines az ACTED segélyszervezettel ment Szíriába, a terroristák tavaly márciusban ejtették foglyul. Korábban a Balkánon, a Közel-Kelet más országaiban és Afrikában is dolgozott.

Haines a harmadik túsz, akit kivégeztek egy hónapon belül. Rajta kívül két amerikai újságírót, James Foley-t és Steven Sotloffot fejezte le az Iszlám Állam. A fekete ruhába öltözött férfi ugyanaz lehetett, aki a korábbi videókon is látható volt.

Cameron és Obama is elítélte

A brit külügyminisztérium bejelentette, hogy a felvétel hiteles. Cameron színtiszta gonoszságnak minősítette Haines gyalázatos és vérlázító meggyilkolását, részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak, és megígérte, hogy felkutatják a gyilkosokat, akármeddig tartson is.

Barack Obama amerikai elnök barbár gyilkosságnak nevezte Haines megölését. Jelezte, hogy a britekkel és egy széleskörű nemzetközi koalícióval együtt azon lesznek, hogy meggyengítsék és megsemmisítsék az Iszlám Állam jelentette fenyegetést. Obama szerda esti beszédében jelentette be az Iszlám Állam elleni stratégiát, közben pedig tovább dolgoznak egy akár 40 országot tömörítő koalíció kiépítésén>>>

Elítélte Haines meggyilkolását François Hollande francia elnök, és Angela Merkel német kancellár is.

Rovatok