Index Vakbarát Hírportál

8000 harckocsiállás lesz az ukrán-orosz határon

2014. szeptember 15., hétfő 10:33

Új határvédelmi- és biztonsági rendszer kiépítését kezdte el építeni Ukrajna az Oroszországgal határos területein. A ČTK szerint a rendszer célja, hogy a jövőben megakadályozza az orosz hadsereg egységeinek zavartalan áthaladását ukrán területekre. Az ukrán-orosz határ több, mint 1500 kilométer hosszú.

A kijevi Nemzeti Biztonsági Tanács információi szerint egy bonyolult és drága védelmi rendszerről van szó, amelynek alapja egy négy méter széles, két méter mély árok lesz. Ezt egészíti ki az 1500 kilométer hosszan kiépített kommunikációs vonal, a speciális technikai eszközökkel ellátott 8000 darab harckocsi-állás illetve a 4000 darab megfigyelő-állomás. A Donbasszal határos szakaszon útlezáró akadályokat és veszélyre figyelmeztető eszközöket is kiépítenek.

Egyelőre a fegyveres konfliktusban nem érintett Harkov megyében kezdték el az építkezést Ukrajna egész területéről toborzott munkanélküliekkel. A határ legérzékenyebb pontja az Oroszország illetve a donyecki és luhanszki regió közötti szakasz. A mintegy 400 kilométer hosszú területen, a kijevi kormány tervei szerint, a konfliktus lezárása után fejeznék be a rendszer teljes kiépítését.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a külföld segítségét is kérte az időigényes munkálatok befejezéséhez, mivel Kijev csak a építkezés első szakaszát tudja finanszírozni. Az ukrán kormány első körben 100 millió hrivnyát különített el az építkezésre. Ez az összeg mintegy 2 milliárd forintnak felel meg.

Jacenyuk a múlt héten jelentette be a “Fal” nevű projekt elindítását, szavai szerint ez egy valódi határ felépítését jelenti Ukrajna és Oroszország között. Az ukrán kormányfő a határ megerősítését mielőbb megvalósítandó célnak nevezte.

Fedőnév: Rapid Trident-2014

Az MTI arról ír, hogy nemzetközi hadgyakorlat kezdődött hétfőn a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) mellett tizenöt ország, köztük az Egyesült Államok részvételével. A Rapid Trident-2014 fedőnevű hadgyakorlat egy Lemberg melletti gyakorlótéren zajlik, és szeptember 26-ig tart. Tizenöt ország mintegy 1300 katonája vesz részt rajta. 

Az amerikai hadsereg európai erőinek parancsnoksága közölte, hogy ukrán és amerikai katonákon kívül többek között bolgár, kanadai, grúz, német, brit és lengyel katonák is gyakorlatoznak. Házilag készített robbanószerkezetek hatástalanítását, konvojok kísérését gyakorolják, együtt járőröznek, a hét vége felé pedig humanitárius segítségnyújtással is fognak foglalkozni.

Rovatok