Index Vakbarát Hírportál

A baloldali ellenzék nyerte a svéd választásokat

2014. szeptember 15., hétfő 00:19

Vezet a szociáldemokrata párt által irányított baloldali ellenzéki tömb a jelenlegi jobbközép kormánykoalícióval szemben a vasárnap tartott svédországi törvényhozási választásokon. Fredrik Reinfeldt miniszterelnök este elismerte pártja vereségét, és bejelentette, hogy hétfőn benyújtja lemondását.

A szociáldemokraták, a zöldek és a Baloldali Párt alkotta választási koalíció a köztévé (STV) exit poll felmérése szerint 44,8 százalékra számíthat a Fredrik Reinfeldt kormányfő konzervatív Mérsékelt Pártja által vezetett jobbközép kormánykoalíció 39,7 százalékával szemben. Ez 160, illetve 142 helyet jelentene a 349 fős parlamentben.

A szavazatok több mint 80 százalékának megszámlálása után közzétett részeredmények szerint a baloldal 43,7, a jelenlegi kormányzat 39,3 százalékot kapott, írja az MTI.

Reinfeldt este, pártjának tagjai előtt Stockholmban bejelentette, hogy lemond posztjáról. „A svéd nép meghozta döntését... A balközépnek több helye lesz a parlamentben, mint szövetségünknek... Ennek következtében holnap benyújtom a lemondásomat” – fogalmazott a kormányfő.

A legfrissebb eredmények szerint a Feminista Kezdeményezés nevű pártnak (amely korábban azt jelezte, hogy adott esetben hajlandó támogatni a baloldali koalíciót), mégsem sikerült megugrania a négyszázalékos bejutási küszöböt, csak 3,6 százalék körüli szavazatmennyiséget kapott.

A felmérések azt mutatják, hogy a szélsőjobboldalinak tartott, bevándorlásellenes Svéd Demokraták párt a szavazatait majdnem megkétszerezve, több mint 10 százalékkal az ország harmadik legerősebb pártja lett a 31,1 százalékot szerző szociáldemokraták és a 22 százalékot elérő konzervatívok után. A késő esti részeredmények már 13 százalékos részarányt jósolnak ennek a politikai erőnek.

Két ciklus után újra a szociáldemokraták vezetésével alakulhat kormány Svédországban, de nehezebben, mint bármikor korábban a párt történetében. Ha a feministák nem jutnak be a parlamentbe, a szociáldemokratáknak a jobbközép koalíció valamely eddigi tagját kell megnyerniük a kormányalakításhoz, de eddig egyik sem jelzett ilyen irányú készséget.

Megfigyelők azt a forgatókönyvet tartják a legvalószínűbbnek, amely szerint a baloldali szövetség kisebbségben kísérel meg kormányozni. A korábban erősen radikális Svéd Demokratákat a többi párt kiközösíti.

Rovatok