Index Vakbarát Hírportál

Kelet-európaizó oldalt indítottak Dániában

2014. szeptember 15., hétfő 21:39

Olyan weboldalt indított a bevándorlásellenes Dán Néppárt egyik helyi politikusa, amelyen a lakosság megoszthatja a nyilvánossággal a kelet-európai bevándorlókkal kapcsolatos konkrét panaszait - adta hírül hétfőn az AFP francia hírügynökség.

Peter Kofod Poulsent sokan rasszizmussal vádolták, miután elindította a szóban forgó oldalt, amelynek címe magyarul azt jelenti, hogy "jelents egy kelet-európait".

Kelet-európai vagyok, nem turista

A 23 éves férfi többek között azok jelentkezését várja, akiknek otthonába kelet-európai bevándorlók törtek be, akik egy alulfizetett kelet-európai miatt vesztették el állásukat vagy akiket más egyéb módokon károsítottak meg a kontinens keleti részéből érkezők.

A weblapon található rendőrségi statisztikák szerint a dániai betörések 27,4 százalékáért kelet-európai bűnözők felelősek. "Úgy gondolom, szükség van arra, hogy meghallgassuk a dán állampolgárok történeteit. Gondjaik vannak a nyitott határokkal" - mondta az euroszkeptikus párt politikusa az AFP-nek adott interjújában.

A tanárnak készülő férfi elmondta, hogy az oldal pénteki elindítása óta közel kétezer üzenetet kapott, igaz, ezeknek egy része kéretlen levélszemét és tiltakozó email volt. "Szeretném hangsúlyozni, hogy általánosságban semmi bajom nincs a kelet-európaiakkal" - mondta Poulsen.

Egy liberális képviselő válaszként "jelents egy rasszistát" címmel indított honlapot, egy szakértő pedig közölte, hogy sokan arra használják Poulsen oldalát, hogy "különlegesen barátságos kelet-európaiakról" osszanak meg történeteket.

A Dán Néppárt nyerte az európai parlamenti választást májusban, a populista erő a voksok több mint 23 százalékával a legnagyobb dán párt lett az Európai Parlamentben. Az euroszkeptikus párt kampányának központi eleme volt a schengeni határellenőrzés visszaállítása.

Rovatok