Index Vakbarát Hírportál

Morten Snow vagyok, iszlamista kettősügynök

2014. szeptember 16., kedd 21:10 | aznap frissítve

A napokban jelent meg Morten Snow, a dán iszlamista kettős ügynök könyve. Azóta napi szinten kapja a halálos fenyegetéseket régi al-Kaidas bajtársaitól.

Az utóbbi időben nagyon sokat lehetett hallani olyan nyugati, fehér állampolgárokról, akik megtalálták Mohammed prófétát, és szellemi átlényegülésüktől vezérelve csatlakoztak valamelyik radikális iszlamista csoporthoz. Több sajtóorgánum is beszámolt már az ilyen fiatalok tevékenységeiről a terrorista szervezetekben, ám Morten Snow mellett vad fanatizmusuk eltörpül.

Bandatagból Mudzsahid

Morten Snow Dániában született, egy kisebb városkában, Korsorban. Édesanyja egyedül nevelte, alkoholista apja elhagyta, és nevelőapja verte. Tizenévesen fegyveresrablásban vett részt, és utcai verekedéssel múlatta az idejét. Legjobb barátai is a helyi palesztin, török és iráni bevándorlók bandáiból kerültek ki. 18 éves korára már megjárta a börtönt is, miután szabadlábra helyezték, belépett a Bandidos nevű motorosbandába. A már ekkor is kétméteres Snow verőlegényként dolgozott a banda berkein belül. Élete akkor vett nagy fordulatot, amikor elolvasott egy Mohammed próféta életéről szóló könyvet.

Snow úgy emlékezik vissza a bibliográfiai könyvre, mint valamire, ami teljesen megváltoztatta az életét. "A könyv beszélt hozzám" - mesélte a CNN-nek, - "megtaláltam az igazságot". Attól a pillanattól Snow már muzulmánként tekintett magára, és szintúgy muzulmán barátai örömmel vették betérését az iszlámba.

Vallási meggyőződése viszont csak Londonban erősödött meg, amikor is odamenekült régi motorosbandája haragja elől. Az egyik helyi minaretben felajánlottak neki egy szaúdi szponzorált ösztöndíjat Jemenbe, amit habozás nélkül el is fogadott. Jemeni tanulmányai alatt pedig megszületett a végtelenül szélsőséges iszlamista Morten Snow, akit már akkor Murad Stormnak hívtak.

Miért vonzó a szélsőséges iszlám ideológia?

A radikális iszlám propagandája meglehetősen változatos, így mindenki megtalálja benne azt, ami neki szimpatikus. Ezek lehetnek kisebbségi komplexussal rendelkező emberek, akiknek egy olyan eszmére van szükségük, ami célirányosan alakítja át az életüket. Lehetnek leszerelt katonák is, akik nem tudnak elhelyezkedni otthon. Még akár olyanok is lehetnek, akik a "rózsadombi" villájukban már nem tudnak mit kezdeni magukkal az unalomtól.

"Lényegében bárki vonzódhat a szélsőséges iszlám eszméihez, aki kapható a radikalizmusra. Bárki aki szélsőséges." - figyelmeztet Breuer Péter Közel-Kelet szakértő.  

Sokaknak az a meggyőződés is elegendő lehet, hogy igaz ügyért harcolnak. Gondoljunk csak az USA olyan háborús kampányaira, amelyek nem feltétlenül voltak mindenki által tárt karokkal fogadtatva, de a nácizmus, a fasizmus, és a japán imperializmus legyőzése igaz ügynek számít, bármi is volt az ára. Ugyanez volt igaz a kommunizmus megdöntésére. Ugyanígy most, egy rendszer, és annak ideológiájának elpusztítása és annak egy újjal történő helyettesítése a cél a terrorszervezetek részéről.  A nyugat megdöntése, a "hit ellenségeinek" elpusztítása, egy kalifátus létrehozása vált az igaz üggyé. Céljaik nézőpont kérdésévé váltak, amit így vagy úgy, de igazolni tudnak önmaguknak. 

Volt nekem már sok nevem. Ugyanúgy sok személyazonosságom is. Voltam már Morten Storm, Murad Storm, Abu Oszama, Abu Mudzsáhid 

Egy 2006-os jemeni látogatása alatt vált Anwar al-Awlaki közeli jó barátjává. Al-Awlaki elhívta vacsorázni a fehér radikálist, aki lenyűgözte őt és családját fanatikus eszméivel és világlátásával.

Szélsőségességét mi sem bizonyítaná jobban, mint hogy jemeni nőt vett feleségül, és fiát Oszama bin-Ládennek nevezte el. Storm tanulmányai befejezésével visszatért Londonba, de nem maradt sokáig, mert kereste a lehetőségeket a szent háborúban való részvételhez, és a kapcsolatokat a hasonszőrű radikális emberekkel. Ennek köszönhetően szinte állandóan mozgásban volt mind nyugaton, mind a Közel-Keleten. 

Anwar al-Awlaki

Jemeni származású imám, akit az amerikai biztonsági hatóságok bin Láden után a második legveszélyesebb embernek tartottak. Az Amerikában született imám az al-Káida és más terrorszervezetek egyik toborzója volt. Előadásai és szónoklatai a mai napig nagy hatást gyakorolnak a nyugaton élő iszlamistákra. Nyugati híveinek nagy része az USA-ból és az Egyesült Királyságból jön. 

Hitetlen titkosügynök

Bár Storm elbűvölte radikális társait szenvedélyességével, az al-Awlakival szőtt barátság évében már kételkedett hitének erejében. Még ugyanebben az évben elhívták Szomáliába harcolni, de az utolsó pillanatban lemondták a felkérést. Storm úgy emlékezik vissza, hogy nagy csalódáson ment keresztül, és ekkor vert gyökeret a kétely a fejében. Először az interneten keresett rá olyan írásokra, amik a fundamentalizmus és a Korán közti ellentmondásokat vitatják. Némi idő elteltével viszont rájött, hogy az, amiben hitt, valójában a valóság egy eltorzult változata.

A majd kétméteres csupaizom Storm persze nem csak a terrorszervezetek figyelmét keltette fel, hanem a nyugati terror-ellenesékét is. A Dán titkoszolgálat már többször megpróbált kapcsolatot létesíteni vele, de addig nem sikerült, amíg maga Storm nem jelentkezett. 

A dán titkosszolgálat mindenképpen el akart jutni Stormhoz, és 2006 végén már a felesége és fia deportálásával fenyegették. A dánt ekkor már a hite elhagyta, és többé már nem követte az iszlámot. Ugyanekkor ajánlotta fel szolgálatait a terror elleni háborúhoz. A dán titkosszolgálat pedig pont erre várt, ugyanis Storm az utazásai során rengeteg olyan kapcsolatot létesített, amikhez a titkosszolgálatok el akartak jutni. Egyszerűen jó helyen volt jó időben, és a jó embereket ismerte - mondta Magnus Ranstorp, Skandinávia egyik anti-terror szakértője.

A hitem úgy hagyott el, ahogy jött

Stormot azonnal ügynöki státuszba emelték, és gyors kiképzésben részesítették. Rutinszerűen küldték különböző találkákra terrorista vezetőkkel, olyan GPS-sel és poloskával ellátott elektronikai eszközökkel, amiket iszlamista barátai kértek tőle nyugatról. 

Sikeresen teljesítette a küldetéseit, és a nemrég megjelent könyvben részletesen is leírta ezeket a találkákat mind az al-Kaida szervezeteivel, mind a nyugati titkosszolgálatokkal. Néhány bevetése után már a CIA érdeklődését is felkeltette.

A mézesmadzag-küldetés

2008-ban jött el a pillanat, amikor a CIA felkérte, hogy nekik dolgozzon. Awlaki ugyanis harmadik feleségének egy nyugati nőt szeretett volna. Így lett Stormból kerítő.

A horvát születésű, nemrég az iszlámba betért lányt Storm a facebook-on találta meg, aki nagy hajlandóságot mutatott a terrorista vezetővel való frigyre lépésre. A lány, aki Irena néven született, de megtérését követően az Aminah nevet vette fel, Stormon keresztül e-mailen kommunikált Awlakival. Az e-mailezésből kiderült, hogy Awlaki sosem tartózkodik egy helyen, de a lányt valahol el kell vennie. A CIA ekkor szervezte be Stormot, és könnyeden meggyőzte a havi 4000 dolláros fizetéssel, és a 250 000 dolláros jutalomdíjjal.

A terv egyszerűnek ígérkezett: a dán segít a lánynak megszerezni a vízumot Jemenbe, majd egy CIA-s poloskával felszerelt bőröndöt ad neki. Aminah pedig amikor találkozik Awlakival, a CIA meghatározza a helyzetüket, és egy drón segítségével likvidálják a párt. 

A terv meghiúsult, mivel a lánytól az al-Kaida emberei elkobozták bőröndjeit az érkezése pillanatában. A CIA annyira kikelt magából, hogy 6 hónapig megszakította a kapcsolatot a kettős ügynökkel. 

A hűtőgép-küldetés

2011-ben a CIA mégis újra jelentkezett, ugyanis Awlakinak majdnem sikerült egy merényletet végrehajtania: bombákkal megrakott lézeres nyomtatókat csempésztek volna FedEX és UPS repülőkre. A nyomravezetőnek ajánlott összeg, ötmillió dollár, jócskán meghaladta az eddigieket. Júniusban Storm még találkozott régi barátjával Jemenben, aki ekkor már csak futárok segítségével kommunikált a világgal. Awlaki a feleségeinek kért luxuscikkeket, és némi hexamint bombagyártáshoz. 

A CIA nem egyezett bele a hexamin szállításába, de volt még egy megoldás Awlaki megtalálására: kért ugyanis még egy hűtőt a robbanószerek tárolására. Awlakinek külön műholdas nyomkövetővel ellátott hűtőt építettek. Storm júliusban a szállítmánnyal el is jutott Jemenbe, de Awlakivel többet nem találkozott. Egy futár vette  át tőle a kért árut.

Szeptember 30-án két drón szállt fel Szaúdi-Arábiából, és megsemmisítettek egy konvojt és utasaikat. Köztük Anwar al-Awlakit. 

Keserű vége egy ügynök pályafutásának

Nem sokkal ezután a CIA, a dán titkosszolgálat és Storm között megszakadt a kapcsolat. Az 5 milliós jutalmat sosem kapta meg, ugyanis a CIA nem ismerte el a dán közreműködését.

Ennyi kaland után azt hinné az ember, hogy Storm békében élhet tovább, pedig csak most jön a legnagyobb megpróbáltatása: életben maradni. A világhálóra tavaly felkerült  IS videó, amin az ő fényképére tüzelnek gépfegyverrel, eléggé érthetővé tette számára, hogy vérdíj van a fején. 

Storm tartózkodási helyét és jelenlegi foglalkozását nem árulta el. A vele együttműködő titkosszolgálati szervek sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták a könyvében leírt állításokat. Storm viszont volt annyira szemfüles, hogy felvette a titkosszolgálatokkal folytatott beszélgetéseit, ami történetét még hihetőbbé teszi. 

Rovatok