Index Vakbarát Hírportál

Dúl az antidzsihádista háború

2014. szeptember 16., kedd 21:46

Támad az antidzsihadista koalíció: legalább huszonkét dzsihadista vesztette életét kedden az Egyesült Államok által Irak északi részén végrehajtott légitámadásokban.

Szemtanúk beszámolója szerint az amerikai harci repülőgépek az Iszlám Állam (IS) nevű szélsőséges szunnita szervezet több állására is csapást mértek a dzsihadisták által elfoglalt milliós nagyváros, Moszul környékén. Az Al-Sumaria News iraki hírportál keddi jelentése szerint eközben az Észak-Irakban harcoló kurd csapatoknak sikerült újabb öt faluból elűzniük az Iszlám Állam harcosait. 

Szemtanúk kedden azt mondták: Moszulban a dzsihadisták arra kényszerítik a szunnita kereskedőket, hogy adják át nekik a településről elmenekült esetleges keresztény vagy síita üzlettársaik hátrahagyott vagyonát. A beszámolók szerint az Irak második legnagyobb városát három hónapja ellenőrző Iszlám Állam fegyveresei az utóbbi napokban számos üzletet és vállalkozást felkerestek ezzel a követeléssel. 

Az egyik üzlet tulajdonosa az AFP francia hírügynökséggel közölte: a dzsihadisták azzal fenyegették meg a vállalkozókat, hogy amennyiben nem engedelmeskednek, az összes vagyonukat elkobozzák. A szélsőségesek az utcákon, mecsetekben és köztereken kirakott szöveges üzeneteikben ezenkívül arra hívták fel a figyelmet, hogy a településről elmenekült szunnita araboknak haza kell térniük, mert ha nem így tesznek, minden tulajdonuknak búcsút mondhatnak és "hitehagyónak" nyilvánítják őket.

Amerikai katonai tanácsadók mehetnek Iránba

Az amerikai összfegyvernemi vezérkari főnök kedden felvetette, hogy amerikai katonai tanácsadókat kellene vezényelni az Iszlám Állam (IS) elnevezésű terrorszervezet ellen harcoló iraki szárazföldi csapatok mellé.

Hogy világos legyek, ha elérjük azt a pontot, amikor úgy gondolom majd, hogy a tanácsadóinknak csatlakozniuk kell az iraki csapatokhoz egyes meghatározott IS-célpontok elleni támadások esetében, akkor ezt fogom javasolni az elnöknek.

– jelentette ki szenátusi meghallgatásán Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, aki Chuck Hagel védelmi miniszterrel együtt válaszolt a képviselők kérdéseire. 

A meghallgatást több alkalommal is békeaktivisták demonstrációja szakította meg. Az egyenként tiltakozó tüntetőket kivezették a teremből.

Csapatokat kér az iraki káld patriárka

Közel-keleti keresztény vallási vezetők arra szólították fel kedden a nemzetközi közösséget, hogy vessenek be szárazföldi csapatokat az Irakban és Szíriában előrenyomuló, Iszlám Állam nevű szunnita terrorszervezet elleni harc részeként.

A nyolc vallási elöljáró Genfben tartott sajtótájékoztatót, miután a Vatikán ENSZ-nagykövetének kezdeményezésére megbeszélést folytattak a közel-keleti keresztények helyzetéről.

A bombázás nagyon veszélyes, ártatlan embereket ölhet, lerombolhatja az infrastruktúrát és rokonszenvet ébreszthet az IS iránt.

– figyelmeztetett Louis-Raphael Sako iraki káld pátriárka, aki szerint nemzetközi csapatokat kell vezényelni a térségbe. Hozzátette, hogy az Arab Ligának is részt kellene vennie az akcióban, ez ugyanis elsősorban az arab államok felelőssége.

Egy elszenesedett tárgy fényképe

Lezuhant egy katonai repülőgép kedden Szíria északkeleti részén, az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet által ellenőrzött területen - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A londoni székhelyű emigráns civil szervezet igazgatója, Rámi Abder-Rahmán arról számolt be, hogy Rakka városnál az iszlamisták légvédelmi fegyverekből tüzet nyitottak a szíriai repülőre.

A feltehetően lelőtt gép egy lakóépületre zuhant, vannak halottak és sebesültek. Az áldozatok pontos száma nem ismeretes, egyes értesülések szerint a halottak között vannak egy család tagjai. A Sky News Arabíja hírtelevízió tájékoztatása szerint a gép előzőleg öt rakétacsapást mért a szélsőségesek állásaira. 

A dzsihadisták a Twitter közösségi portálon megerősítették a gép lelövését. Egy másik üzenetben egy elszenesedett tárgy fényképét is feltették a világhálóra, amelyről azt állítja az IS, hogy a repülőgép maradványa.

Damaszkusz ritkán kommentálja az ilyen incidenseket. Az eset olyan időszakban történt, amikor az Egyesült Államok azt mérlegeli, hogy Szíria területén is légicsapásokat mérne a dzsihadista fegyveresekre.

Program a terrorista toborzás ellen

Kísérleti programokat indít az amerikai kormány több nagyvárosban annak érdekében, hogy elejét vegye az amerikai állampolgárok szíriai vagy iraki terrorszervezetekhez történő csatlakozásának, jelentette be Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter a tárca honlapjára hétfőn feltöltött videoüzenetében.

A programba, amelynek célja a miniszter szerint az erőszakos szélsőségességgel szembeni fellépés, az oktatás és a tapasztalatcsere, több kormányzati szerv mellett bevonják majd a vallási vezetőket, a bűnüldöző szervek képviselőit és az önkormányzati tisztségviselőket. Holder arról nem szólt, hogy a programokat mely városokban indítják be.

Mindeközben Magyarországon

A kormány határozatot fogadott el arról, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsánál (BT) kezdeményezi az Irakban a keresztények ellen elkövetett emberiség elleni bűncselekmények kivizsgálását. A Magyar Közlöny keddi számában közzétett határozat szerint a kormány felhívja a külgazdasági és külügyminisztert, hogy kezdeményezze az ENSZ-nél az Irak területén élő vallási kisebbségekkel – különösen a  keresztényekkel és jazidikkel – szemben elkövetett népirtás, emberiség elleni és háborús bűncselekményeknek az BT elé terjesztését, hogy azokat a Nemzetközi Büntetőbíróság elbírálja.

(Az MTI hírei alapján)

Rovatok