Index Vakbarát Hírportál

Végezhet magával a belga gyilkos

2014. szeptember 16., kedd 13:31

Három év kérvényezés után elnyerte a jogot egy csaknem 30 éve gyilkosságért és nemi erőszakért ülő belga elítélt, hogy eutanáziával vessen véget életének. Az 50 éves Frank van den Bleeken az első rab, aki a Belgiumban 2002-ben törvényessé tett aktív eutanázia lehetőségével élhet.

A férfi elviselhetetlen pszichológiai szenvedésére hivatkozva kérte, hogy meghalhasson. A Belga Szövetségi Eutanázia Bizottság azonban korábban azzal utasította el a kérést, hogy nem próbáltak ki minden lehetőséget a mentális gyötrelmek enyhítésére. Az életfogytiglanra ítélt Bleekent vizsgáló orvosok azonban ügyvédje szerint egyhangúan megállapították, hogy a férfi elviselhetetlenül szenved. A férfi szerint képtelen uralkodni erőszakos szexuális vágyain, így szabadulásra sincs esélye.

„Ha az ember szexuális bűncselekményt követ el, segíteni kell neki, hogy kezelni tudja azt. Az, hogy bezárják, senkin sem segít: sem az egyénen, sem a társadalmon, és az áldozatokon sem"

– idézte az MTI van den Bleeken szavait egy televíziós dokumentumfilmből.

Az elítéltet hamarosan átviszik egy kórházba, ahol a méreginjekcióval végrehajtják a kérést, ám, hogy pontosan hol és mikor kerül erre sor, az Jos Vander Velpen ügyvéd szavaiból nem derült ki.

Bár Európában több más államban is törvényes az aktív eutanázia, Belgium egyedülálló abban, hogy februárban olyan törvényt fogadtak el, amely elviselhetetlen fájdalmakkal járó gyógyíthatatlan betegség esetén gyermekek számára is lehetőséget ad arra, hogy kérjék a kegyes halál végrehajtását.

Rovatok