Index Vakbarát Hírportál

Katasztrofális a helyzet a Vaskapunál

2014. szeptember 16., kedd 09:54

Poplave Timočka Krajna 15.09.2014 Put Kladovo Negotin SRB

Szerbia keleti részén is komoly gondot okoz a rengeteg eső. A Vaskapu-szorosnál fekvő Kladovo megközelíthetetlen, földcsuszamlás tette tönkre az utakat, írja a Blic.rs. A víz betört a djerdapi erőmű melléképületeibe, már az áramtermelés is veszélyben van. Több mint négyszáz embert telepítettek ki Kladovo környékéről. Tekija faluban egy nő meghalt az áradásban, jelentette a Bor regionális televízió.

A Magyar Szó idézte a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) közleményét, amely szerint az ítéletidő nagy kárt okozott az erőműben. Öt aggregátor teljes kapacitással működik, a Duna vízhozama meghaladja a másodpercenkénti nyolcezer köbmétert, és mivel újabb árhullámot várnak, két túlfolyó csatornát is megnyitottak. 

A legnagyobb károk Kosovica településen keletkeztek, innen látják el ivóvízzel az erőművet. A hömpölygő víz elsodort egy trafóállomást, és tönkretett egy szivattyút. 

Horvátországban sincsenek túl még a nehezén. A Száva árhulláma Sziszeknél (Sisak) jár, a Kupa folyó még nem tetőzött, írja az Index.hr. A gátak tartják a vizet, csak néhány helyen észleltek szivárgást. A Mura vízszintje rekordot döntött. A Plitvicei-tavak egy részét is le kellett zárni, mert az alsó tónál a víz alámosta a sétányt.

Románia Mehedinţi megyéjében kilencszáz házat árasztott el a víz. Egy ember meghalt, amikor autójával együtt a Dunába csúszott, írja a Krónika. Ketten eltűntek. Hétfőn 67 diákot és 18 tanárt kellett kimenteni egy elárasztott iskolából. A tűzoltók sok helyre nem tudtak kivonulni a viharban, több megyei és országút is járhatatlanná vált.

Rovatok