Index Vakbarát Hírportál

Megadta Kijev a szakadárok különleges státuszát

2014. szeptember 16., kedd 12:00

Ratifikálta az Európai Parlament és azzal egy időben a kijevi rada az EU és Ukrajna között kötött társulási szerződést. Ez az a megállapodás, amelynek aláírásától az utolsó pillanatban visszatáncolt tavaly novemberben Viktor Janukovics. Az ukrán elnök inkább Moszkva felé tapogatózott, amivel Kijevben tüntetési hullámot indított el, végül a szétszakadás és egy Oroszországgal folyó háború szélére sodorva az országot. Az ukrán erők és az orosz támogatást élvező donyecki és luganszki szeparatisták fegyveres konfliktusa 2600 áldozatot követelt, a Donyeck felett, fedélzetén 297 emberrel lelőtt maláj utasszállítóval együtt.

Bár a gazdasági érvekre hivatkozó Janukoviccsal szemben tiltakozás indult, az elűzése után hatalomra került kormány is csak a megállapodás politikai részének aláírásába ment bele márciusban. Arszenyij Jacenyuk a gazdasági rész aláírására haladékot kért az elnökválasztásokig, addig szabadkereskedelmi zónát hozva létre. A teljes megállapodás aláírására már az új elnök, Petro Porosenko megválasztása után került sor.

Három év türelem a szakadároknak

Az ukrán parlament megszavazta Porosenko javaslatát is, amely szerint Ukrajna három évig különleges önkormányzati státuszt is biztosít Luganszk és Donyeck megye azon területein, amelyeket az oroszbarát fegyveresek ellenőriznek.

Bár az ukrán elnök sem a szakadárok által meglebegtetett függetlenség, sem a Moszkva szerint szükséges autonómia kifejezést nem használta, a kijevi ajánlat mindenképp azt jelzi, hogy az ukrán vezetés beismerte a katonai kudarcot a két keleti megyében.

A magát Donyecki (DNR) és Luganszki Népköztársaságnak (LNR) nevező területen Porosenko november 9-én tartana helyhatósági választást, emellé a régiónak központi pénzügyi támogatást adna. Ezenkívül amnesztiát ígért azoknak a szakadár harcosoknak, akiket nem vádolnak súlyos bűncselekmények elkövetésével.

A különleges státusz azt a nagyjából 18 ezer négyzetkilométeres terület érinti – benne az egymilliós nehézipari központtal, Donyeckkel és a félmilliós Luganszkkal –, amelyet a Kijev korábban a terrorelhárító műveletek térségeként jelölt ki.

Szünetel a tűzszünet

Annak ellenére, hogy szeptember 5-én Minszkben az EBESZ közvetítésével megállapodott Moszkva és Kijev arról, hogy az ukrán erők és a szeparatisták között tűzszünet jött létre, ezt rendszeresen megsértik.

Helyi beszámolók szerint hétfőn a szeparatisták megtámadták az ukrán erők által ellenőrzött donyecki nemzetközi repülőteret, aminek ellenőrzése kulcsfontosságú lenne a minél szélesebb körű önrendelkezésre törekvő szakadároknak.

A beszámolók szerint hétfő este nehéztüzérséggel is támadta a DNR a repülőteret, sorozatvetők találatai elérték a város más negyedeit is, meg nem erősített hírek szerint halálos áldozatokat szedve.

Rovatok