Index Vakbarát Hírportál

Valami ilyesmi lehet Fazekas Sándor álma

2014. szeptember 17., szerda 22:42

A hadsereg lett a Miss Uganda fő támogatója, és ebbéli minőségében alaposan újraálmodta a versenyt:  kifutók helyett ezentúl elsősorban a csirkekeltetők és a nyáj mellett kell helytállniuk a lányoknak. A New Zealand Herald riportja szerint csak azt fogják október 25-én királnyővé koronázni, aki az agrárszektorban is jól teljesít.

De ki merné azért kritizálni Miss Ugandát, mert egy traktoron ül, vagy gumicsizmában, ásóval a kezében fényképeszkedik?

Tette fel a költői kérdést Kihura Nkuba, az Ugandában a minden szektorban jelen lévő ugandai hadsereg agrárfejlődésért felelős szervezetének vezetője. Nkuba arra is rámutatott, hogy lám, a rendezvény máris a világ egyik legfelkapottabb szépségversenyévé vált – és ebbe az állításba tényleg nehéz belekötni.

Brenda Nanyonjo, a Miss Ugandá-t szervező cég vezetője azt is elmondta, hogy az unortodox megmérettetéssel az volt a céljuk, hogy több nőt irányítsanak az agrárszektorba. Az ország természeti adottságai ugyanis egészen kiválóak, de a termelésből a kormányzat szerint még többet lehetne kihozni.

Ha ma egy fiatal nő kap egy komolyabb összeget, hogy kezdjen bele valami vállalkozásba, akkor biztos, hogy egy butikot vagy egy szépségszalont nyit majd. Amit fél év múlva azután be is zárhat, mert kevés lesz a vágóállat és sok a pedikűrös.

A döntősöknek egyébként nem csak kétkezi munkát kell majd végezniük, reklámokban is népszerűsíteni fogják a helyi mangólevet, kukoricapelyhez vagy az amúgy tényleg kiváló mézet.

A versenyzőkről nem lehet azt mondani, hogy nem teszik oda magukat 100 százalékosan a győzelemért. Judith Acayo, egy 24 éves versenyző például minden szabadidejét egy csirkefarmon tölti 288 szárnyas társaságában. De nem andalította el a falusi idill, mert szépségkirálynőként szót akar emelni azért, hogy bár a nők is igen keményen dolgoznak a földeken, mégis gyakran a férjük teszi el helyettük a fizetést.

Rovatok