Index Vakbarát Hírportál

Nemzetbiztonsági iratokat adott kínai barátnőjének az amerikai alezredes

2014. szeptember 18., csütörtök 09:41

Több mint hét év börtönbüntetésre ítéltek egy nyugalmazott alezredest az amerikai hatóságok, amiért titkosított nemzetbiztonsági iratokat adott át kínai barátnőjének, írja az MTI.

A hatvanéves Benjamin Pierce Bishop ellen kémkedés vádjával indult bírósági eljárás azután, hogy kiderült, 2012-ben a Washington és Szöul által közösen tervezett hadgyakorlatokról titkosított nemzetbiztonsági dokumentumokat küldött e-mailben 27 éves kínai barátnőjének, aki az Egyesült Államokban folytatott egyetemi tanulmányokat. Emellett a nyugalmazott alezredes több titkos iratot tartott otthonában, beleértve az amerikai védelmi minisztérium Kínával kapcsolatos stratégiájáról és a csendes-óceáni amerikai haderők hatékonyságának optimalizálásáról szóló iratot.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közölte, hogy a pár egy nemzetközi katonai konferencián találkozott Hawaiion, ahol a nő valószínűleg szánt szándékkal szólított meg egy titkos iratokhoz hozzáférő tisztet. A bíróság közölte, hogy Bishop korábban a legszigorúbb nemzetbiztonsági átvilágításon esett át.

Kína és az Egyesült Államok régóta kiterjedt ipari kémkedést folytat egymás ellen, a nő feltehetően Pekingnek dolgozott, ezt azonban a bíróság és az FBI nem mondta ki.

Rovatok