Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Az orosz csapatok két nap alatt elfoglalnák Bukarestet és Varsót

2014. szeptember 18., csütörtök 10:45 | aznap frissítve

Ha akarnám, az orosz csapatok két nap alatt nemcsak Kijevben, de Varsóban, Rigában, Vilniusban vagy Bukarestben is ott tudnának lenni – Petro Porosenko ukrán elnök állítása szerint ezzel fenyegetőzött Vlagyimir Putyin egy megbeszélésükön.

Putyin kijelentéseit Porosenko idézte, amikor a múlt hét pénteken José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével találkozott Kijevben. A megbeszélésről az Európai Unió külügyi szolgálata összefoglalót készített, ami a Süddeutsche Zeitung birtokába került.

Ha igaz, amit Porosenko állít, akkor Putyin konkrétan uniós és NATO-országokat fenyegetett meg orosz invázióval.

Augusztus 29-én Barroso telefonon beszélt Putyinnal. Az olasz La Reppublica másodkézből származó információk alapján akkor azt írta, Putyin itt azzal fenyegetőzött, hogy ha akarja, két hét alatt elfoglalhatja Kijevet.

Az orosz külügy felháborodott a közlésen. Jurij Usakov, az orosz elnök egyik segédje ugyan nem tagadta, hogy az állítás elhangzott, de szerinte azt kontextusából kiragadva idézték, és teljesen más volt a jelentése, Barrosótól pedig érdemtelen dolog egy magánbeszélgetés tartalmát kikotyogni. Az oroszok kétnapos ultimátumot adtak: vagy helyreigazítják a kijelentést, vagy nyilvánosságra hozzák az egész Barroso–Putyin-beszélgetés hangfelvételét. 

Na és Budapestet mennyi idő alatt foglalnák el az oroszok?

  • 14610
    2 óra 20 perc a repülő, a ferihegyi gyorsforgalmin viszont feltartaná őket a dugó: 4 óra.
  • 5310
    A Tiszánál megállítanánk őket!
  • 5040
    Dejszen már a spájzban vannak!
  • 3961
    Ha Bukarest két nap, akkor Budapest sem több háromnál.

Rovatok