Index Vakbarát Hírportál

Oroszországgal nem lehet a zsarolás nyelvén társalogni

2014. szeptember 19., péntek 15:04

Oroszország vámot tervez kivetni az ukrán termékekre - jelentette be Dmitrij Medvegyev pénteken a Szocsiban rendezett nemzetközi befektetői fórumon. 

A miniszterelnök közölte, hogy ezen a napon írta alá az utasítást, amely egyebek közt az Oroszországba érkező ukrán könnyűipari és feldolgozóipari termékekre kivetett vámtarifákról rendelkezik. Dmitrij Medvegyev azt mondta, hogy a "legnagyobb kedvezmény elvének általános alkalmazását" vezetik be, és a vámtarifák akkor lépnek hatályba, ha Ukrajna 2016. január 1. előtt érvényesítené az EU-ukrán társulási szerződés gazdasági fejezeteit, vagyis akár jogi, akár gyakorlati lépéseket tesz azok alkalmazására.

Mint ismert, az ukrán törvényhozás és az Európa Parlament kedden egyszerre ratifikálta a megállapodást, amely előirányozza Ukrajnának az uniós szabadkereskedelmi övezethez való csatlakozását, de annak hatályba léptetését 2015 végéig elhalasztották.

Az orosz kormányfő szerint a nyugati szankciók ellenére Oroszország nem zárta be az ajtókat a külföldi, így a nyugati befektetők előtt sem, és minden híresztelés ellenére nem kívánnak áttérni a "zárt gazdasági modellre". De közölte, hogy Oroszországgal nem lehet "a gazdasági zsarolás nyelvén" társalogni, és lehetetlen elszigetelni a világ többi részétől.

A politikus azzal érvelt, hogy Oroszország a világon a legnagyobb területet foglalja el, ott 150 milliós népesség él, és hatalmas természeti kincsekkel, piaccal rendelkezik, továbbá atomhatalom. Medvegyev nehezményezte, hogy szerinte Nyugaton nem ismerik el, hogy országának saját nemzeti érdekei vannnak, ahogy azt sem, hogy az európai biztonsági rendszer veszélyben van.

Rovatok