Index Vakbarát Hírportál

Orosz bombázók jártak Észak-Amerikánál

2014. szeptember 20., szombat 01:21

Összesen nyolc orosz repülőt észleltek az alaszkai, illetve a kanadai légtér közelében. Amerikai vadászgépek hat orosz géppel találkoztak, Kanada légterét pedig két orosz bombázó közelítette meg.

A gépek fenyegető manővert nem tettek, az országok légterét nem sértették meg, csak abba a zónába repültek be, ahol az USA már azonosítja az arra repülőket. Az amerikai légvédelem közleményben tudatta, hogy ennek ellenére természetesen továbbra is komolyan figyelik, mi jön a közelükbe. Az amerikai F−22-esek két légi utántöltő géppel, két MiG−31-es harci géppel és két Tu−95-ös óriásbombázóval találkoztak. A kanadai CF−18-asok már csak két Tu–95-öst láttak.

Az észak-amerikai hatóságok szerint ezek kiképzésen részt vevő gépek voltak, bár a CNN-nek egy, a helyzetet közelebbről látó, meg nem nevezett forrás azt mondta, hogy az eseményeknek valószínűleg köze van ahhoz, hogy Porosenkó ukrán elnök észak-amerikai körútján magas rangú kanadai és amerikai vezetőkkel, köztük Barack Obamával is tárgyalt a napokban.

Rovatok