Index Vakbarát Hírportál

Félmillió ebolás lehet január végére

2014. szeptember 21., vasárnap 18:24

Közel 500 ezer ember fertőződhet meg a Nyugat-Afrikában tomboló ebolával, írja a Washington Post. A Centers for Disease Control and Prevention felmérése ugyan csak jövő héten lesz publikus, de az újság értesülései szerint drámai a helyzet Afrikában. A World Health Organization korábban 20 ezer potenciális fertőzöttről beszélt, de a vírustól leginkább sújtott országok – Libéria, Guinea és Sierra Leone – azonnali, drasztikus beavatkozást igényelnek. Az Egyesült Államok ezért nemrég bejelentette, hogy központot és kórházat létesít Libériában.

A WHO legfrissebb statisztikája szerint az ebola kitörése óta 5357 ember fertőződött meg és 2630-an haltak bele a vírusba. A szervezet szakértői azonban figyelmeztetnek, hogy ez a szám a valóságban sokkal magasabb lehet – főleg, hogy már Szenegálban és Nigériában is feltűnt a fertőzés.

Freetownban, Sierra Leone fővárosában pénteken háromnapos kijárási tilalmat vezettek be, hogy ezzel próbálják meg lassítani a vírus terjedését. Korábban az ebolát könnyen meg lehetett állítani a vidéki, kevésbé népes területeken, de a lakott, városi övezetekben borzasztóan nehéz dolguk van az egészségügyi dolgozóknak. Az utóbbi három hétben megduplázódott az ebolagyanús esetek száma a térségben.

Rovatok