Index Vakbarát Hírportál

Nyolc éve van hatalmon, de most választották meg először

2014. szeptember 21., vasárnap 07:54

Az ország 2006-ban puccsal hatalomra került jelenlegi kormányfője, Voreqe "Frank" Bainimarama nyerte meg a katonai államcsíny után nyolc évvel rendezett első demokratikus parlamenti választást a Fidzsi-szigeteken. A szavazókörök 90 százalékában már összeszámlálták a szavazatokat, ezek 59,10 százalékát a kormányfő pártjára (FijiFirst Party) adták le a szeptember 17-én rendezett választáson.

A második helyet 28 százalékkal a szociáldemokraták szerezték meg. Nemzetközi megfigyelők elégedettek voltak a választások tisztaságával, az ellenzék azonban visszaélésekről beszélt. Bainimarama az eredmények hallatán azt mondta, hogy 32 hellyel számol az 50 fős törvényhozásban.

"Tudom, hogy nem mindenki szavazott rám. De a szavazatok csaknem 60 százaléka arról tanúskodik, hogy az emberek bíznak a kormányomban és a választási programunkban" - idézte a 60 éves miniszterelnököt a Fiji Times című lap. Jogvédők ugyanakkor bírálják a kormányfőt, mert állításuk szerint elnyomja a sajtót és manipulálja az igazságszolgáltatást.

Bainimarama 2006-ban államcsínnyel került hatalomra. Húsz éven belül az volt a negyedik puccs volt a 850 ezres csendes-óceáni szigetországban, amely bevételei harmadát a turizmusnak köszönheti. Bainimarama a kormányzati korrupcióra és az indiai kisebbséget érő diszkriminációra hivatkozva hajtotta végre az államcsínyt.

Rovatok