Index Vakbarát Hírportál

A román kémfőnök is indul az elnökválasztáson

2014. szeptember 22., hétfő 17:44

Hétfőn lemondott tisztségéről Teodor Melescanu, a román Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatója, hogy indulhasson az elnökválasztáson, írja az MTI. A Központi Választási Iroda (BEC) szóvivője szerint keddre várják Melescanut a hivatalba, hogy iktassák a jelöltségét támogató aláírásokat.

Romániában novemberben lesz államfőválasztás, a jelöltállítási határidő kedden éjfélkor jár le. Az elnökválasztáson azok indulhatnak, akiknek a jelöltségét legalább 200 ezren támogatják. Hétfőn Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is benyújtotta a BEC-hez az ő jelöltségét támogató 270 ezer aláírást.

A 73 éves Melescanu 2012 februárja óta vezeti a román hírszerzést, akkor a poszt azért üresedett meg, mert az akkori igazgatót, Mihai Razvan Ungureanut miniszterelnöknek jelölték. Melescanu 2012-ben, kinevezése előtt az akkor ellenzéki Nemzeti Liberális Párt szenátora volt, még korábban védelmi és külügyminiszter is volt. 1995-ben, a magyar-román alapszerződés előkészítése és aláírása idején ő vezette a román diplomáciát. Most a Társadalmi Igazságosság Pártja jelöli az államfői tisztségre.

Már a nyár elején meglebegtette: nem utasítaná el a jelöltséget, ha felkérnék, a román média mégis váratlan fordulatként értékelte a hétfői bejelentést. Azt firtatták: nem ütközik-e törvénybe, hogy egy kémfőnök egyik napról a másikra politikai szerepet vállaljon, és hogy honnan kerül elő egy nap alatt a 200 ezer aláírás, amikor elvileg eddig nem gyűjthetett senki Melescanunak.

Kelemen Hunor másodjára indul az elnökségért, 2009-ben is ő volt az RMDSZ jelöltje. Akkor a szavazatok 3,8 százalékát szerezte meg. Hétfőn az aláírásai iktatása után elhárította azt az újságírói kérdést, hogy kit támogat a választás második fordulójában. "Azt a kishitűséget kell legyőzni, hogy a második fordulóba az RMDSZ jelöltje nem juthat be. Ha ez mégsem sikerül, akkor majd a két forduló között lesz itt az ideje erről dönteni" - mondta.

Idén rajta kívül még egy magyar jelölt felkerülhet a szavazólapra. Az Erdélyi Magyar Néppárt vasárnap közölte: összegyűltek az aláírások ahhoz, hogy Szilágyi Zsolt alelnök elindulhasson. Az ő jelöltségét kedden iktatják.

Rovatok