Index Vakbarát Hírportál

Hat nő van az új lengyel kormányban

2014. szeptember 22., hétfő 13:49

Letette hivatalos esküjét az új lengyel kormány hétfőn Bronislaw Komorowski elnök előtt. Ewa Kopacz kinevezett miniszterelnök, a lengyel parlament eddigi elnöke, azután állította össze az új kormányt, hogy elődjét, Donald Tuskot az Európai Tanács elnökévé választották, s ezért távozott posztjáról.

Az átalakított kormányban változatlanul a jobbközép Polgári Platform (PO) és aLengyelParasztpárt (PSL) alkotta koalíció politikusai foglalnak helyet. A 18 fős új kabinetben öt új miniszter lesz.

Kopacz október 1-jén mondja el programbeszédét a parlament rendkívüli ülésén, akkor tartják a kabinetjéről szóló bizalmi szavazást is.

A kormányeskü után tartott beszédében Bronislaw Komorowski a kormány "stratégiailag fontos feladatainak" a nemzetvédelem megerősítését és a demográfiai válság legyőzését nevezte, valamint az ország gazdasági versenyképességének növelését, hosszabb távon pedig az Európai Unión belüli pozíciójának erősítését és az euróövezetbe való belépést.

Ewa Kopacz a kabinetje előtt álló "nehéz és felelősségteljes" munkáról beszélt, s a nemzeti egységre hivatkozva úgy nyilatkozott, az ellenzék támogatására is számít.

Két, Lengyelország külső helyzetére nézve fontos posztra – a külügyi és a nemzetvédelmi tárca élére – Komorowski által támogatott jelöltek kerültek. Tomasz Siemoniak nemzetvédelmi miniszter az új kormányban miniszterelnök-helyettesi posztot is kapott. A kormányátalakítás "legnagyobb meglepetésének" Grzegorz Schetyna külügyminiszterré történt kinevezését tartják a kommentárok. A szejm külügyi bizottságának eddigi vezetője, aki Radoslaw Sikorskit váltja a külügyi tárca élén az utóbbi években háttérbe szorult, PO-n belüli ellenzék képviselője. Sikorskit Kopacz eddigi tisztségébe, a szejm házelnöki posztjára jelölik.

A külügyi és belügyi tárca élén történt változásokat hyírmagyarázók a júniusban kirobbant lehallgatási botránnyal is kapcsolatba hozzák. A botrányt kiváltó beszélgetések szereplői között Radoslaw Sikorski mellett ott volt Bartlomiej Sienkiewicz eddigi belügyminiszter is, leváltásukat a sajtó szerint mindenekelőtt Bronislaw Komorowski követelte.

A kormánypárt belső vitáinak elsimítására tett kísérletként értékelik azt, hogy a Donald Tuskhoz lojális Kopacz - a 2015 őszén esedékes parlamenti választások előtt - saját belső ellenzékének két tagját, Schetynát és a közigazgatási és digitalizálási tárca élére jelölt Andrzej Halickit is bevette kabinetjébe. Mások azonban úgy vélik, nem lesz valódi együttműködés a kormánytagok között, a PO egymással ellenségeskedő frakciói saját "védőbástyáikként" fogják kezelni minisztériumaikat.

A kabinetnek hat női tagja van. Ez 1989 óta a legmagasabb szám, és az uniós átlagot is felülmúlja. A PO politikusai szerint nem valamilyen kvóták, hanem Kopacz személyes ismeretségei voltak a döntőek a kormánytagok kiválasztásában. Ezzel kapcsolatban a legtöbb kétséget Teresa Piotrowska eddigi parlamenti képviselő ébreszti, akit a sajtó belügyi területen tapasztalatlannak tart.

Az új kormányt a lengyelek majdnem fele negatívan értékeli, bár Ewa Kopacz kinevezett kormányfő az elődjénél nagyobb kedveltséget élvez a legfrissebb felmérések szerint

Rovatok