Index Vakbarát Hírportál

Népszavazás lesz az új-zélandi zászlóról

2014. szeptember 22., hétfő 12:45

A most szombaton újraválasztott új-zélandi miniszterelnök, John Key korábbi ígéretének eleget téve bejelentette, hogy 2015-ben népszavazást akarnak tartani arról, hogy megváltoztassák-e Új-Zéland nemzeti zászlaját – írja a Guardian.

„Én természetesen a váltás mellett vagyok. Úgy gondolom, hogy nagyon erős érvek vannak amellett, hogy változtatni kéne” – jelentette ki Key, aki korábban azt mondta, hogy például a nemzeti rögbiválogatott által használt, fekete alapon ezüst páfrányt ábrázoló zászló tetszene neki.

A Union Jack-es zászlót 1869 óta használják az új-zélandiak, de csak 1902-ben vált hivatalossá. A csere támogatói szerint azért lenne fontos a váltás, mert a jelenlegi zászló túlságosan hasonlít az ausztrálra, ráadásul a szimbólumok alapján olyan, mintha Új-Zéland még mindig az Egyesült Királyság része lenne, miközben már rég függetlenedett. A váltást ellenzők szerint viszont a csere tiszteletlenség lenne azokra nézve, akik az országért harcolva vesztették életüket.

A BBC márciusban arról írt, hogy egy februári közvélemény-kutatás szerint csak az új-zélandiak 28 százaléka támogatná a váltást, 72 százalékuk meg van elégedve a mostani zászlóval.

Rovatok