Index Vakbarát Hírportál

Tényleg van egy francia túsza az Iszlám Államnak

2014. szeptember 23., kedd 06:46 | aznap frissítve

A francia külügyminisztérium szerint hiteles a videofelvétel arról a francia turistáról, akit Algériában ejtettek túszul vasárnap az Iszlám Állam (angol rövidítéssel IS) dzsihádista szervezethez köthető szélsőségesek, írja az MTI.

Hervé Gourdelt vasárnap este rabolták el az Algírtól 110 kilométerre található Tizi-Uzuban az Algériai Kalifátus Katonái nevű szervezet tagjai, akik 10 napja csatlakoztak az Iszlám Államhoz. A férfi szombaton turistavízummal érkezett az észak-afrikai országba, és algériai barátaival faházat bérelt egy településen Tizi-Uzu és Buira városok között. Az egész csoportot elrabolták a szélsőségesek, de az algériaiakat utóbb elengedték. Gourdel túravezetőként érkezett az országba.

„A külügyminisztérium megerősíti annak a videofelvételnek a hitelességét, amelyen Hervé Gourdel látható" – közölte hétfőn New York-i sajtótájékoztatóján Laurent Fabius francia külügyminiszter. Fabius úgy fogalmazott, hogy a helyzet rendkívül súlyos, a dzsihádisták azzal fenyegetőztek, hogy kivégzik az 55 éves nizzai férfit, ha Franciaország nem állítja le az Iszlám Állam elleni légi csapásokat Irakban.

A külügyminiszter leszögezte, hogy a túszejtés nem fogja eltántorítani Franciaországot attól, hogy részt vegyen az Iszlám Állam elleni nemzetközi katonai koalícióban. „Mindent megteszünk a túszok kiszabadításáért, de egy terroristacsoport nem változtathatja meg Franciaország álláspontját” – fogalmazott Fabius.

Manuel Valls francia miniszterelnök megerősítette Fabius kijelentéseit, mint mondta, Franciaország nem tárgyal az Algériában szélsőségesek által túszul ejtett francia turista fogva tartóival, és folytatja az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni légicsapásokat Irakban.

Párizs soha nem fog engedni a zsarolásnak. Ez a terrorizmus álnoksága, hogy zsarolni próbál, halállal fenyeget. Ha engedünk, ha egy picit is meghátrálunk, megadjuk neki ezt a győzelmet. A légi csapásokat, ezt a kötelezettségvállalást természetesen folytatjuk

- mondta a kormányfő az Europe 1 kereskedelmi rádiónak Németországból adott interjúban. Franciaország eddig egyetlen légi csapást mért az Iszlám Államra, Irakban egy logisztikai raktárat bombáztak.

A Szíriában és Irakban is jelentős területeket uraló Iszlám Állam az utóbbi egy hónapban három nyugati túsz brutális lefejezéséről készített videofelvételt, és  közzétette azokat a világhálón.

Rovatok