Index Vakbarát Hírportál

Ki látta Kim Dzsongunt?

2014. szeptember 24., szerda 13:05

A dél-koreai médiában találgatások kezdődtek az észak-koreai diktátor hogylétéről, miután Kimet legutóbb szeptember 3-án, az ország legnépszerűbb zenekarának, a Moranbongnak a koncertjén mutatta a kommunista rezsim szócsövének számító állami média, azóta azonban az elnök egyik tevékenységéről sem számolt be.

A Dzsungang című dél-koreai napilap által megszólaltatott elemzők furcsának nevezték, hogy Kimről hallgat az állami sajtó, és felvetették annak lehetőségét, hogy a vezető valamilyen egészségi problémától szenved. Kim múlt hónapban egy nyilvános állami eseményen sántikált, az azonban nem derült ki, mi baja van.

Eközben Észak-Koreában 2011 óta a legalacsonyabbra, napi 250 gramm rizsre csökkentették az élelmiszer-fejadagot augusztusban - adta hírül szerdán az ENSZ Világélelmezési Programjára (WFP) hivatkozva az MTI. A WFP közleményében emlékeztetett rá, hogy az észak-koreai rezsimnek az idén pár hónapra sikerült 400 gramm rizsre feltornásznia a fejadagot, de azt most újra csökkentette, ami alapvetően a termést sújtó nagy tavaszi szárazságnak tudható be.

Jelenleg minden harmadik észak-koreai gyerek hiányosan táplálkozik, egy ENSZ-tisztségviselő ennek ellenére úgy látja, Észak-Koreában 2014-ben az élelmezési helyzet valamivel jobb, mint a korábbi években volt.

Rovatok