Index Vakbarát Hírportál

120 muszlim vallástudós kelt ki az Iszlám Állam ellen

2014. szeptember 25., csütörtök 15:17 | aznap frissítve

Az Iszlám Állam (IÁ) megsérti az iszlám alapelveit azzal, hogy más vallási közösségek tagjait gyilkolja és üldözi - szögezte le a dzsihadista szervezet vezetőjének címzett nyílt levélben több mint 120 szunnita vallástudós, akiknek neve arabul:

ulema.

A csütörtökön megjelent dokumentumban az ulemák - köztük különböző vallási intézetek vezetői, tanárai és a legmagasabb rangú vallási méltóságok (muftik) is - a világ minden tájáról arra emlékeztették Abu Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam önhatalmúlag kikiáltott kalifáját, hogy az iszlám tiltja az ártatlanok, köztük diplomaták, újságírók és humanitárius munkások életének kioltását.

A vallástudósok a Korán verseire hivatkozva rámutattak arra, hogy az iszlám vallás nem engedi a keresztényeknek vagy bármilyen más monoteista vallás követőinek, köztük az IÁ agressziójától legjobban szenvedő jazidi közösségnek a bántalmazását.

Dzsihad = defenzív háború

A dzsihádról, vagyis az iszlám szent háborúról szólva leszögezték: az egy "defenzív háború", amelyet úgy lehet véghezvinni, hogy az ember közben szem előtt tartja "az ügyet, a célt és a helyes magatartási normákat".

A levél írói arra is kitértek, hogy az iszlám szerint tilos megtérésre kényszeríteni a lakosságot, megtagadni a nők és gyerekek jogait és tilos Istennek ördögi cselekedeteket tulajdonítani. A vallástudósok hangsúlyozták azt is, hogy az iszlám szerint nem lehet a világ összes muzulmánjának a beleegyezése nélkül kalifátust kikiáltani, így nem lehet kötelezővé tenni az oda való átköltözést sem. A dokumentum aláírói szerint az IÁ kiforgatja a Korán értelmét, és olyan törvényeket hozott, amelyekben csak egyes versrészletekre hivatkozik, míg másokról megfeledkezik.

A szunnita bölcsek hangsúlyozták továbbá, hogy nem szabad lerombolni Mohamed próféta követőinek sírját és mauzóleumait, ahogy azt az IÁ harcosai tették Észak-Irakban.

Újabb kivégzés

Az ENSZ csütörtöki tájékoztatása szerint a szélsőséges szunnita szervezet harcosai az észak-iraki Moszulban nyilvánosan kivégeztek egy ügyvédnőt, akit előzőleg istenkáromlásért bűnösnek mondott ki egy úgynevezett "saría-bíróság". Szamira Szaleh al-Nuaimit szeptember 17-én hurcolták el otthonából, majd megkínozták, miután állítólag a Facebook közösségi oldalon közzétett üzenetében bírálta, hogy az IÁ harcosai Moszulban leromboltak több vallási helyet. Nikolaj Mladenov, az ENSZ iraki megbízottja az esetre reagálva azt mondta: az IÁ újabb bizonyságot tett "gyűlölettel, barbársággal és nihilizmussal kevert aljas természetéről".

Az Iszlám Állam augusztusban számos mecsetet és kegyhelyet lerombolt a közel 2 millió lakosú nagyvárosban arra hivatkozva, hogy ezek a helyek elősegítik az istenkáromlást.

Rovatok