Index Vakbarát Hírportál

Ötéves terv a véradásban

2014. szeptember 25., csütörtök 13:48

Négy liter vért adott egy kínai férfi, hogy részesüljön a megyei kormányzat juttatásaiból. A helyi kormányzat ugyanis olyan ígéretekkel halmozta el a polgárokat, hogy megfelelő mennyiségű vér adása esetén a horribilisan drága kínai egészségügyben kedvezményeket kapnak, ingyen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön, pénzjutalomban részesülnek, és ami sok szülőt meggyőzhet, hogy gyermekeik bónusz pontot kapnak a középiskolai felvételi vizsgán. 

A férfi tíz évvel ezelőtt, 18 évesen kezdett el vért adni, már 4,3 liternél jár. Annak a fényében, hogy az emberi testben összesen 5-5,6 liter vér van, ez nem kis teljesítmény.

Elmondhatom majd a jövőbeli gyermekemnek, hogy semmi gond kisfiam, apu már a vérével fizetett a vizsgád bónuszpontjaiért. 

A megyei kormány júliusban meghozott intézkedés keretében aki 6 liter vért ad, annak a gyermeke a jövőben 2 plusz pontot, és annak, aki 8 litert, 3 extra pontot kap a felvételin, ami jelentőségteljes tud lenni. Egyébként háborús veteránok, kisebbségek és külhoni kínaiak gyermekei családi hátterük miatt szinte kivétel nélkül kapnak plusz pontokat, ami előnyt ad nekik a felvételnél. 

A furcsa intézkedés eddig nem sok embert mozgatott meg, de nagy vitákat váltott ki a kínai közösségi oldalakon. 

Nem baj, hogy a véradást reklámozzák, de hogy vérrel kiváltja az ember a plusz pontokat, elég extrém

 – írja az egyik felhasználó. 

Rovatok