Index Vakbarát Hírportál

Szíriában lebombáztak egy másik rejtélyes csoportot is

2014. szeptember 25., csütörtök 16:04

Ez a nagyon veszélyes csoport közelgő támadásokat tervezett nyugati célpontok, köztük Amerika ellen is

– mondta John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője az ABC News-nak arról a kevéssé ismert Khorasan csoportról, amit az Iszlám Állam ellen kedd hajnalban indított szíriai légi csapásokban szintén lebombáztak.

A csoport elleni légi csapás meglehetősen váratlanul jött, habár a Khorasan nevéről már lehetett hallani néhányszor szeptemberben, a létezését pedig múlt héten ismerték el hivatalosan. Az amerikai vezetés már egy ideje figyelte őket, és az IS elleni fellépéssel párhuzamosan terveztek akciót ellenük.

A csoport amerikai források szerint az al-Kaida egyik viszonylag kis egysége, ami még az eredeti szervezetből ágazott le. Annyi biztosnak tűnik, hogy a tagjai között veterán al-Kaida-tagok vannak, akiket már több mint tíz éve figyeltek. Maga a Khorasan szó egy olyan Közép-Ázsiai régióra utal, amihez Afganisztán, Pakisztán mellett Kína muszlim ujgurok lakta Hszincsiang tartománya is hozzátartozna.

Hírszerzési források szerint a csoportnak nincs hivatalosan kimondott vezetője, a tagjai közül pedig egyedül Muhszin al-Fadhit, Oszama bin Láden egyik egykori bizalmasát azonosították. A most 33 éves férfi nevét már több terrortámadáshoz is kötötték korábban, és több al-Kaida csoport pénzügyi támogatója volt.

A Khorasant sok szempontból veszélyesebbnek tartották, mint az Iszlám Államot, mivel az IS-szel ellentétben elsődlegesen nem a Közel-Keleten akartak területeket megszerezni, hanem nyugati támadásokat tervezhettek.

Ezekről pontosabbat nem árultak el a névtelenül nyilatkozó amerikai források, de elemzők azt találgatják, hogy olyan robbanószerkezeteken dolgozhattak, amikkel ki lehet kerülni a reptéri ellenőrzéseket. Állítólag az amerikai hatóságok ezért szigorítottak júliusban a fedélzetre felvihető tárgyak körén. A CNN forrásai szerint egy robbanóanyagokkal átitatott, ruhákból összerakott bomba elkészítésén is dolgozhattak.

A támadásokhoz az IS-szel versengve próbálhattak nyugati tagokat toborozni, és nem kizárt, hogy a csoportnak a nyugati célpontok mellett az Iszlám Állam ellen is harcolnia kellett az al-Kaida szíriai fiókszervezete, az an-Núszra Front mellett. Az ABC News szerint mindenesetre a Khorasan júniusban szövetséget kötött az al-Kaida jemeni ágával, az AQAP-pal.

Az amerikai vezetés vizsgálja, hogy mennyire sikerült meggyengíteni a kedd hajnali támadással a szervezetet. A csoportot feltehetően nem semmisítették meg teljesen, de legalább ötven tagjukat megölték a légi csapásokban.

Rovatok