Index Vakbarát Hírportál

Több száz Boko Haram-tagot végeztek ki

2014. szeptember 25., csütörtök 00:20

A Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet több száz tagjával, köztük a csoport állítólag elhunyt vezérének dublőrével és több parancsnokával is végeztek a biztonsági erők Nigériában, és lázadók további százai adták meg magukat az utóbbi hetekben ott és a szomszédos Kamerun területén - állította szerdán a nigériai és kameruni védelmi minisztérium.

A nigériai védelmi minisztérium szóvivője szerint a hadsereg tűzpárbajban végzett egy Mohammed Bashir nevű férfival, aki az utóbbi időben a Boko Haram által közzétett videókon a szervezet vezetőjének adta ki magát, és vélhetően a csoport valódi vezérének dublőre volt. A felvételeken a férfi Abubakar Sekau néven mutatkozott be, aki a nigériai hatóságok szerint tavalyig vezette a szervezetet, mielőtt életét vesztette egy összecsapásban.

Abubakar Sekau halálhírét egyébként már több alkalommal bejelentették a nigériai hatóságok. Médiaspekulációk szerint Sekau még mindig életben lehet, de egyes kameruni jelentések például arról szóltak, hogy szeptember 21-én ott végeztek a Boko Haram vezérével.

A férfit több száz másik harcossal együtt az ország északkeleti részén, Konduga környékén ölték meg, ahol a Boko Haram az utóbbi hetekben több települést, köztük két 270 ezres lakosságú várost is elfoglalt, és ott - a közel-keleti Iszlám Állam szélsőséges csoport példáját követve - kalifátust kiáltott ki.

A védelmi szóvivő szerint szeptember 12. és 17. között a Boko Haram újabb településeket akart hatalmába keríteni, de a hadsereg visszaverte a támadásokat, és ellenoffenzívába lendült, ami során több száz harcossal végeztek, 135 iszlamistát pedig megadásra kényszerítettek.

Rovatok