Index Vakbarát Hírportál

Összevesztek a szomáliai emberrablók a váltságdíjon, hárman meghaltak

2014. szeptember 26., péntek 16:35

Hajba kaptak szomáliai emberrabló kalózok egy váltságdíj szétosztásán, fegyvert rántva rontottak egymásra, hárman meghaltak a lövöldözésben, írja az MTI a szomáliai rendőrség információi alapján. A kalózok egy újságíró, a 45 éves, német-amerikai állampolgárságú Michael Scott Moore elengedéséért kapott váltságdíjon vesztek össze.

A tűzharc csütörtök este történt Galkayo városban. Azután robbant ki, hogy a bűnözők egyik csoportja nem volt hajlandó megosztani a pénzt a többiekkel. Az egyik kalóz elmondta, hogy eredetileg ötmillió dolláros váltságdíjat követeltek Moore szabadon engedéséért, végül azonban beleegyeztek a túsztárgyalók által ajánlott 1,6 millió dollárba (392,5 millió forintba), mivel belefáradtak a férfi őrzésébe, és attól tartottak, hogy az Egyesült Államok megpróbálja erővel kiszabadítani a túszukat.

A csoport vezetője, a "kalózkapitány" is meghalt az "osztozkodásban".

A német külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg a váltságdíj kifizetéséről szóló értesülést.

Az újságírót több mint két évvel ezelőtt rabolták el Szomáliában. E hét keddjén szabadult, utána Nairobiba szállították. Moore a Der Spiegel című német hetilapnak fotózott a kelet-afrikai országban. A lap szerint a férfi már biztonságban van, azonban nincs túl jó egészségi állapotban.

Rovatok