Index Vakbarát Hírportál

Moldova is az Európai Unió tagja lehet

2014. szeptember 28., vasárnap 23:43

Moldova jövőre csatlakozási kérelmet akar benyújtani az Európai Unióhoz – közölte Natalia Gherman, visszhangozta az MTI. A külügy- és európai integrációs miniszter a Szabad Európa Rádió hét végi jelentése szerint arról beszélt, hogy Moldova külpolitikája már nem ingadozik a keleti és nyugati orientáció között: az ország stratégiai partnerei egyértelműen az EU-tagállamok.

Bár Moldova a Független Államok Közösségének tagja, Gherman szerint ez csak a gazdasági ügyekre érvényes, a biztonsági és politikai ügyekről szóló találkozókon Moldova nem vesz részt.

Vladimir Filat korábbi miniszterelnök, a kormánypárti Moldovai Liberális Demokrata Párt (PLDM) elnöke szeptember elején azt ígérte, hogy pártja teljes jogú EU-tagállammá alakítja Moldovát, és az állam 2020-ra kész lesz az unióba való belépésre.

Az EU június 27-én kötött társulási és szabadkereskedelmi megállapodást Moldovával, amit az orosz kormány alapvetően ellenez. Moszkva a júniusi megállapodás után közölte, hogy az uniós társulás miatt sérülnek a Dnyeszteren túli területen élők alapjogai. A hivatalosan Moldovához tartozó területen egy szakadár államalakulat működik orosz támogatással, és ott orosz csapatok állomásoznak.

Rovatok