Index Vakbarát Hírportál

Orosz katonai tábort létesítettek a Krím északi határánál

2014. szeptember 28., vasárnap 15:46

Az orosz fegyveres erők katonai tábort állítottak fel az elcsatolt Krím félsziget északi, Ukrajna többi részével határos térségében, valamint páncélozott járműveket szállítottak oda, írja az MTI egy vasárnapi kijevi sajtótájékoztató alapján, amit az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője tartott.

Andrij Liszenko az ukrán határőrszolgálattól kapott információkra hivatkozva elmondta: mintegy háromszáz orosz katona tartózkodik a Csonhar településtől nem messze kiépített sátortáborban. Ezen kívül Dzsankoj vasútállomására érkezett Kercsiből egy szerelvény harminc páncélozott katonai járművel, illetve teherautóval.

Kijev elképzelhetőnek tartja, hogy az orosz fegyveres erők a Krím felől készülnek behatolni Donyeck megye déli részébe azzal a céllal, hogy a szárazföldi összeköttetést teremtsenek a félsziget és Oroszország között.

Időközben az ENSZ-közgyűlésben elhangzott felszólalásához képest enyhébb, már-már békülékeny hangot ütött meg Szergej Lavrov Moszkva és a Nyugat kapcsolatairól nyilatkozva az Ötös csatorna nevű orosz televíziónak. Az orosz külügyminiszter a Bloomberg amerikai üzleti tévének ugyanakkor kijelentette, hogy Oroszország nem változtatja meg Ukrajnával kapcsolatos álláspontját a külföldi szankciók miatt.

Oroszország semmilyen elszigeteltséget nem érzékel és nem akar lemondani a Nyugattal való együttműködéséről - hangzott el a SzergejLavrovval készített beszélgetésben, amelyet a szentpétervári székhelyű, országosan fogható orosz tévé heti hírösszefoglalójában vasárnap este sugároznak, de az orosz hírügynökségek előre részleteket közöltek belőle.

Rovatok