Index Vakbarát Hírportál

Újabb Iszlám Állam kezén lévő olajfinomítókat semmisítettek meg

2014. szeptember 28., vasárnap 16:18

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet kezén lévő újabb három olajfinomítót semmisítettek meg a vasárnapra virradó éjjel az amerikai vezetésű koalíció légicsapásai Szíria északi részén, a török határ közelében, írja az MTI az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) közleménye alapján.

A szélsőséges szunnita szervezet ellen szerveződött koalíció csütörtökön és pénteken már legalább 12 olyan finomítót rombolt le, amelyet a dzsihadisták ellenőriztek a keleti Deir-ez-Zór tartományban. A vasárnapi csapások célpontjai Tell-Abjadban voltak a londoni székhelyű emberjogi szervezet szerint, amely hozzátette, hogy "egy negyedik célpontot is találat ért", de a károkról nem tudott beszámolni.

Tell-Abjad a török határnál fekszik, Rakkától, a dzsihadisták fő bástyájától északra, őket szeptember 23. óta támadják az amerikaiak és arab szövetségeseik. A vasárnap hajnali csapások hírét a határ túloldalán lévő török Sanilurfa lakói is megerősítették: hallották a robbanásokat. A szíriai SANA állami hírügynökség jelentése szerint Szluk települést is csapások érték.

Szakértők szerint az Iszlám Állam hét olajmezőt és két finomítót ellenőriz Észak-Irakban és a tíz mezőből hatot Szíriában, főként Deir-ez-Zór tartományban. A koalíciós csapások kezdete óta a kitermelés a szóban forgó olajmezőkön gyakorlatilag megszűnt. AzIÁelőzőleg több olajat termelt ki, mint a damaszkuszi kormány.

Közben David Cameron, brit miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy London az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista milícia legyőzése érdekében sem hajlandó szövetségre lépni Bassár el-Aszad szíriai elnökkel. Éppen az a brutalitás "toborzott tömegeket" az Iszlám Állam soraiba, amelyet Aszad saját népével szemben tanúsít - fogalmazott Cameron.

Rovatok