Index Vakbarát Hírportál

Kajakkal kell közlekedni Montpellier belvárosában

2014. szeptember 30., kedd 13:31

A dél-franciaországi Montpellier környékén hatvan települést természeti katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánít a francia belügyminisztérium az elmúlt órákban hirtelen lezúduló csapadék és azt követő áradások miatt. Montpellier-re annyi víz zúdult, hogy többen kajakokkal vágtak neki az útnak.

A legmagasabb szintű vörös riasztás délután 5 óráig érvényben marad Hérault megyében, amelyet hétfőn este teljesen elárasztott a víz, és ahol a francia meteorológiai szolgálat szerint a viszonylagos éjszakai nyugalom után kedden napközben is várhatók esőzések - írta a Le Monde.

A további esőzések helyenként elérhetik a 90-130 milliméteres mennyiséget az előrejelzés szerint. Az érintett megyében hétfőn este több mint 300 milliméternyi csapadék esett, amely az átlagos éves csapadékmennyiségnek közel a fele. 

 Montpellier belvárosában hétfő délután 3 és 4 óra között 91 milliméternyi eső esett, a Twitteren közzétett felvételek szerint a 265 ezer lakosú város köztereit teljesen elárasztotta a medréből kilépő Lez folyó, a környéken óriási dugók alakultak ki, többen kajakkal közlekedtek a város utcáin.

Kajakkal kell közlekedni Montpellier belvárosában

A csendőrséget, a tűzoltókat és a polgárőrséget hétfő este és kedd reggel 1200 helyre riasztotta az áradások sújtotta lakosság - mondta Bernard Cazeneuve belügyminiszter az RTL kereskedelmi rádióban. "Mintegy hatvan településen léptetjük majd életbe a természeti katasztrófaintézkedéseket a szerdai kormányülésen" - tette hozzá a tárcavezető, aki kedden délután a helyszínen tesz látogatást. 

Philippe Saurel, Montpellier polgármestere már korábban kérte, hogy a megyét a kormány nyilvánítsa természeti katasztrófa sújtotta övezetté, és azt is jelezte, hogy a helyzet már kezd helyreállni. A gyors beavatkozásnak köszönhetően az áradásoknak nincsenek áldozatai. Az önkormányzat a város koncerttermét és az iskolák tantermeit megnyitotta a mintegy négyezer olyan ember számára, akiket a gépkocsijukból vagy az elakadt vonatokból mentettek ki hétfőn a tűzoltók.

A vasúti közlekedésben a dél-franciaországi Languedoc-Roussillon régióban kedden még fennakadások voltak, de az autóutak már járhatók.

Rovatok