Index Vakbarát Hírportál

Kárpótolnák Putyin barátját a villájáért

2014. szeptember 30., kedd 15:30

Az orosz parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely szerint a költségvetésből kárpótolhatók azok, akiket külföldi bírósági döntés érint hátrányosan olyan ügyekben, amelyeket a kétoldalú megállapodások alapján orosz bíróságoknak kellene tárgyalniuk – írta a Newsru.com. 

Az alkotmányügyi bizottság által támogatott törvényjavaslat lényegében azt jelenti, hogy az EU személyre szabott – Vlagyimir Putyin belső körét érintő – szankciói miatt az elszenvedett anyagi veszteségeket az orosz költségvetés fogja megtéríteni, ha az orosz bíróság jóváhagyja

A Méltányos Oroszország (SZR) képviselője szerint az apropót Arkagyij Rotenberg olaszországi ingatlanjainak zárolása adta. Az üzletember – aki Putyin gyerekkori ismerőseként, dzsúdó-edzőpartnereként vált az ország egyik milliárdosává – a múlt hét óta három szardíniai villáját és egy római szállodáját kénytelen nélkülözni.

A Dmitrij Medvegyev vezette kormány ugyanakkor korábban már jelezte, hogy fenntartásai vannak a kezdeményezéssel kapcsolatban, hiszen indokolatlanul ezzel a költségvetés indokolatlanul vállal magára terhet. A javaslat szerint a kompenzáció kifizetése után maga az orosz állam fordulna a zárolást elrendelő országhoz a vagyont követelve.

Jól jön a nyugdíj-megtakarítás

A Kreml a nyugdíj-megtakarításokban találta meg forrást a kompenzációkhoz.

A pénzügyminisztérium tervei között szerepel egy 2-300 milliárd rubeles (1 rubel kb. 6 forint) alap létrehozása, amelyet a nyugdíj-megtakarításokból hoznak létre, miután a parlament moratóriumot rendelt el a megtakarítások magánnyugdíjpénzárak felé való átutalására. Az így a költségvetésbe terelt pénzből a kormány idén a Krímre legalább 150 milliárd rubelt költött.

A kedden beadott törvényjavaslat szerint a megtakarításokat 2015-re is befagyasztanák, így a magánnyugdíjpénztárak rovására tovább duzzasztható ebből az alap, amely a kormányzati szándék szerint az EU Oroszországgal szembeni szankciók miatt hátrányosan érintett orosz cégeknek adna támogatást. Magánszemélyek villáiról azonban eddig nem volt szó, de ha a parlament a jövő héten megszavazza a törvényjavaslatot, akkor már Rotengberg és más, Putyinhoz közeli milliárdos is számíthat kompenzációra.

Rovatok