Index Vakbarát Hírportál

Átalakítják a Secret Service-t a Fehér Házba bejutó férfi miatt

2014. szeptember 30., kedd 21:39

Teljes mértékben felelősséget vállalt keddi meghallgatásán Julia Pierson, az amerikai Secret Service igazgatója, amiért egy iraki veterán nemrég zsebkéssel bejutott a Fehér Házba, írja az MTI.

Ami történt, elfogadhatatlan és nem fog megismétlődni

– mondta Pierson, aki elismerte, hogy a Secret Service nem a megfelelő módon látta el a feladatát. Arról is beszélt, hogy a biztonsági szolgálat átalakítását tervezi, valamint helyre akarja állítani a szolgálat tekintélyét és megtépázott hírnevét is.

A Secret Service eredetileg azt állította, hogy a 42 éves veterán, Omar J. Gonzalez csak a Fehér Ház kapuján tudott behatolni, később azonban kiderült, hogy egészen az ünnepélyes szertartások lebonyolítására használt Keleti teremig jutott.

A férfi a Fehér Ház kerítésén átlendülve és a gyepen átrohanva jutott be az északi oszlopcsarnok nyitva hagyott ajtaján, ahol legyűrte a Secret Service egyik tagját, onnan pedig a Keleti terembe futott – az egyik ügynöknek itt sikerült őt megfékeznie.

Sajtójelentések szerint a riasztórendszert az elnöki hivatal személyzetének kérésére előzőleg elnémították, a bejáratnál szolgálatot teljesítő őr emiatt nem tudott reagálni az illetéktelen behatolásra, és ezért nem zárta be az érintett ajtót sem.

Az 55 éves Pierson a történtek után megerősíttette a Fehér Ház védelmét és Jeh Johnson belbiztonsági miniszter kérésére vizsgálatot rendelt el az ügyben. Ezen kívül emlékeztetett arra is, hogy a biztonsági szolgálat az ENSZ Közgyűlésének idei ülésszaka alkalmából összesen mintegy 140 állam- és kormányfőt védett.

Julia Pierson egyébként a Secret Service 148 éves történetének első női vezetője, akit Obama nevezett ki tavaly.

Rovatok