Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok egy év után visszaadták a Greenpeace hajóját

2014. október 1., szerda 15:36

Lezárták a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet akciója ügyében indított oroszországi büntetőeljárást - erősítette meg szerdán az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság.

A hírt előbb a Greenpeace közölte az Interfax orosz hírügynökséggel, majd az orosz nyomozó hatóság szóvivője megerősítette, hogy lezárták az északi Jeges-tengerbe vezető Pecsora-öbölben, a Prirazlomnaja nevű orosz olajfúró toronynál tavaly szeptember 19-én tartott akció miatt indított ügyet.

Az Arctic Sunrise nevű jégtörőn utazó környezetvédők az akkor még csak tervezett, azóta meg is kezdett orosz olajkitermelés ellen tiltakoztak. Az orosz hatóságok erőszakkal megakadályozták, hogy az aktivisták feljussanak a fúrótoronyra, majd őrizetbe vették őket. Előbb kalózkodással, majd garázdasággal vádolták meg az aktivistákat, akikkel szemben csak tavaly december végén, elnöki amnesztia keretében szüntették be a büntetőeljárást. A közkegyelmet megelőzően egyenként 2 millió rubel (akkori árfolyamon mintegy 14 millió forint) óvadék fejében engedték szabadon a Greenpeace aktivistáit.

Egy évig nem adták vissza

Az őket szállító Arctic Sunrise nevű jégtörőt az orosz hatóságok lefoglalták és ez év nyaráig Murmanszkban őrizték. Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság júniusban szüntette meg a holland zászló alatt hajózó jégtörő lefoglalásáról hozott tavalyi határozatot. A jégtörő csaknem egy év távollét után, augusztus 9-én hajózott be a holland felségvizekre.

Marija Favorszkaja, a nemzetközi környezetvédő szervezet orosz irodájának sajtószóvivője elmondta, hogy a környezetvédők tulajdonát, így a jégtörő személyzetének hordozható számítógépeit, valamint a hajó berendezésének egy részét sem adták vissza az orosz hatóságok. Azt ígérték, hogy hamarosan ezt is megteszik.

A Greenpeace eközben az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntésére vár. A szervezet panaszt nyújtott be a strasbourgi testületnél az Arctic Sunrise jégtörőn tartózkodók letartóztatása miatt. Azt remélik, a bíróság elismeri, hogy az orosz hatóságok megsértették az aktivisták jogait lefogásuk és őrizetbe vételük során, és törvénytelennek ítéli fogva tartásukat is.

A hajón 28 különböző állampolgárságú környezetvédő - köztük a legénység tagjai - és két fotós tartózkodott.

Rovatok