Index Vakbarát Hírportál

Tessék, Obama nem csak a magyar belügyekbe avatkozik be

2014. október 2., csütörtök 06:29

Barack Obama amerikai elnök és Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó magyar idő szerint csütörtök hajnalban szolidan figyelmeztette az épp országukban tartózkodó Vang Ji kínai külügyminisztert, hogy az Egyesült Államok „megkülönböztetett figyelemmel kíséri”a hongkongi demokráciatüntetéseket, és szeretnék, ha a konfliktust békés módon sikerülne megoldani. Nem nehéz a sorok között olvasni: az Egyesült Államok nagyon-nagyon nem szeretne egy második Tienanmen teret. Az MTI által szemlézett közlemény szerint az elnök emellett hitet tett az általános választójog és úgy általában a „hongkongi nép törekvései” mellett.

Vang Jinek kollégája, John Kerry is megismételte az üzenetet, de a kínai külügyminiszter nem maradt adós a demokratikus deficiten rajtakapott országok sablonválaszával:

A hongkongi ügyek Kína belső ügyei. Minden országnak tiszteletben kell tartania Kína szuverenitását

Vang a hongkongi választások korlátozása miatt kitört tiltakozásokat – ugye az egész zavargás amiatt tört ki, hogy ezentúl csak a pekingi kommunista vezetésnek tetsző jelölteket lehet állítani az 1997-ben visszatért, különleges státuszú metropolisban – „a közrendet veszélyeztető törvénytelen cselekmények”-nek tartja, amit szerinte az Egyesült Államok sem tűrne el.

Rovatok