Index Vakbarát Hírportál

Újabb drogbáró akadt horogra

2014. október 2., csütörtök 07:14

Egy kommandós rajtaütésben elfogták szerdán Mexikóban Héctor Beltrán Leyvát – írja az MTI. A bandavezért San Miguel de Allende város egyik éttermében sikerül úgy meglepni, hogy az akció során egyetlen lövést sem kellett leadni. Az ügyben nyilatkozó tisztségviselők szerint azt azonban még ellenőrizni kell, hogy valóban őt kerítették-e kézre.

Leyva és testvérei eredetileg szövetségesei voltak a februárban letartóztatott, Joaquín "El Chapo" Guzmánnak, a Sinaola kartell vezetőjének, de 2008-ban szakítottak, és azóta véres harcot vívtak egymás ellen. A Beltrán Leyva-kartell azóta fokozatosan gyengült, és a 49 éves Héctor elfogásával könnyen lehet, hogy története véget is ért – a többi fivért ugyanis már korábban megölték vagy bebörtönözték.

Mexikóban az évek óta folyó drogháborúban idén annak ellenére több kiemelkedő kormányzati siker született, hogy Enrique Pena Nieto államfő 2012-es hivatalba lépésekor már nem a minden képzeletet felülmúlóan véres és meddő drogháborús győzelmet tartotta prioritásnak. Az idősebb Guzmán elfogásán kívül ugyanis a rendőröknek a Sinaola-főnök fiát, Edgár Guzmánt is sikerült likvidálniuk, de tavaly rács mögé került a másik leghírhedtebb kartell, a Los Zetas feje, Miguel Angel Trevino Morales.

Az elsősorban Mexikó északi tartományaiban dúló drogháború azonban valószínűleg mindaddig nem fog elcsitulni, amíg az USA határ menti államai vagy a szövetségi kormányzat képtelenek dekriminalizálni és törvényes kontroll alá vonni legalább a könnyűdrogok fogyasztását és terjesztését.

Rovatok