Index Vakbarát Hírportál

Mi állhat Kim Dzsongun eltűnése mögött?

2014. október 3., péntek 12:52 | aznap frissítve

Valójában már nem Kim Dzsongun irányítja Észak-Koreát, állította a rezsim egyik volt magas rangú tagja szeptemberben egy hollandiai gyűlésen, ahol észak-koreai disszidensek beszélték meg benyomásaikat a rezsimről.

A Vice szerint a legfontosabb beszédet az a Csang Dzsonszong mondta, aki kémelhárítóként és a propagandagépezet egyik irányítójaként is fontos szerepet töltött be Kim Dzsongil alatt. Szerinte már a Szervezeti és Tervezési Osztály irányítja a háttérből az országot, és Kim Dzsongillel ellentétben nem engedelmeskednek minden esetben a fiának, akiből a disszidens szerint sok szempontból egy kirakatember lett.

Csang szerint a háttérben folyik a harc azok között, akik az eddigi mederben vinnék tovább a gazdaságot, és azok között, akik a külföldi tőkét nagyobb arányban vonnák be, és a szabadpiac irányába mozdulnának el.

Csang kijelentései különösen azért érdekesek, mert Kim Dzsongun nagyjából egy hónapja nem mutatkozott nyilvánosan, ami újból találgatásokra adott okot. Már utolsó nyilvános szereplésén is sántikált nyáron, a múlt héten pedig a legfőbb népi gyűlés tanácskozásán is üres volt Kim széke a tévéfelvételen. Egy akkor leadott propagandavideón is sántított az észak-koreai vezető.

A Csoszon Ilbo dél-koreai lap a héten azt írta, Kimet kórházban ápolják, miután mindkét bokáját megműtötték. A lap szerint a svájci sajtoktól meghízott Kim túlságosan sokszor szorgalmazta a helyszíni látogatásokat, ezért júniusban megsérült a jobb bokáján, és ellátatlanul hagyta a sérülést. A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint pedig a dohányzás miatt léptek fel különböző egészségügyi problémák Kim Dzsongunnál.

Észak-Korea ENSZ-nagykövete tagadta a Reutersnek adott interjúban, hogy Kim Dzsongun nem lenne jól. Az állami tévé korábban azt mondta be, hogy "kényelmetlen fizikai oka" van Kim távolmaradásának.

Észak-Korea legfontosabb szövetségese, Kína tagadta, hogy puccs történt volna, és az amerikai külügy sem tudott változásról. A disszidálása óta a szöuli Nemzetbiztonsági Stratégiai Intézet kutatójaként dolgozó Csang szerint ugyanakkor már 2013-ban megtörtént az átrendeződés, amikor tavaly decemberben váratlanul árulással vádolták meg, és kivégezték Csang Szongtheket, Kim Dzsongun addig befolyásos nagybátyját.

Akkor a legtöbb elemző úgy vélte, ezzel Kim saját hatalmát szilárdította meg, de a Kim Dzsongil alatt eltöltött időről Kedves Vezető címen könyvet is író Csang most azt mondja, hogy valójában a Szervezeti és Tervezési Osztály szabadult meg egyik riválisától.

Rovatok