Index Vakbarát Hírportál

Nem bírták a lakók a lóbalzsam szagát, mennie kell a 83 éves bácsinak

2014. október 3., péntek 14:00 | aznap frissítve

Ötvennégy év után ki kell költöznie háromszobás lakásából egy idős német férfinak, mert évek óta állandóan lóbalzsammal dörzsöli magát, és a kenőcs szaga bejárja az egész lakótömböt, írja az MTI. A 83 éves bonni lakásbérlőt a háztulajdonos, egy 89 éves nő jelentette fel, azt állítva, hogy az állandó átható szag miatt fejfájás gyötri és nem tud aludni.

Az ügyben ítélkező bonni közigazgatási bíróság csütörtöki határozatában bizonyítottnak találta, hogy a bérlő lakásából elviselhetetlen szagok - lóbalzsam, régi cipőpucolókrémek és tisztítószerek szagának bűzös egyvelege - áramlanak ki a lakásból, és veszik be magukat az egész házba. Az ítélet szerint

az extrém szagterhelés a lakásbérleti szerződés nem jelentéktelen megsértését jelenti, ezért ok a felmondásra.

A bíróság megállapította, hogy az idős ember nem tett eleget a kérésnek, hogy tartsa zárva ajtaját és ablakait. A perben tanúskodó lakótársak megerősítették, hogy állandóan "édeskés, dohos szag" keserítette meg az életüket, a férfi lakása fölötti erkélyeket nem lehetett használni.

A bíróság ugyanakkor a férfinak idős korára és gyenge fizikumára tekintettel egy év haladékot adott az elköltözésre.

Mi az a lóbalzsam?

A lóbalzsamot eredetileg a versenylovak ízületeinek kezelésére fejlesztették ki, de aztán kiderült, hogy a kenőcs azoknak is segített ízületi problémáikon, akik a lovakat kenegették. A többek között vadgesztenye kivonatot, rozmaringot, árnikát, komfort, mentolt és eukaliptuszt tartalmazó balzsam állítólag serkenti a vérkeringést és gyulladáscsökkentő hatása is van.

Rovatok