Index Vakbarát Hírportál

A német tökszörny lenyomja a magyart

2014. október 6., hétfő 12:10

Hét mázsát nyom a legnagyobb tök, amely idén Németországban termett, írja az MTI. A szászországi Görlitz töktermelőinek egy Heavy East nevű csoportja 699 kilós terméssel nyerte meg a német tökbajnokságot, amelyet a baden-württembergi Ludwigsburgban rendeztek vasárnap a hagyományos tökfesztivál keretében.

Második helyen egy hesseni termesztő végzett 651 kilós tökkel, a harmadik legnagyobb - 478,6 kilós - tök Rajnavidék-Pfalzban termett. Az idei győztes, a szászországi tökóriás nem abszolút rekorder, szinte "eltörpül" az egy mázsával nehezebb tavalyi győztes, egy ugyancsak Szászországban - Rainer Hanschmann gazdálkodó földjén - termett, a német mellett az Európa-bajnokságot is megnyerő 793,5 kilós tök mellett.

Egyszer volt egy svájci tök, ami 1.053,5 kg volt, minden idők világrekordja lett volna, ha nem zárják ki a versenyből azért, mert volt az alján egy pici lyuk. (Cserébe itt egy kép egy 768 kilós svájci tökről!) 2012-ben egyébként egy amerikai tök vezette a rekordot 911 kilóval.

A magyar tökök pedig sajnos a nyomába sem érnek a német tököknek, ki tudja miért. Bár kétségtelenül születnek nálunk is tökszörnyek, de ezek meg sem közelítik a németeket. EBBEN a cikkünkben további magyar zöldségszörnyeket talál.

Rovatok