Index Vakbarát Hírportál

Itt az első európai ebolafertőzés

2014. október 6., hétfő 21:12

Ebolavírussal fertőződött meg egy spanyol ápolónő egy madridi kórházban, s ő az első, aki Afrikán kívül kapta meg a járványos betegséget – jelentette be hétfőn a spanyol egészségügyi minisztérium az MTI híre szerint.

Ana Mato tárcavezető közlése szerint a nővér tagja volt annak a kórházi csoportnak, amely egy Sierra Leonéból ebolafertőzéssel hazatért 69 éves spanyol papot kezelt, aki a múlt hónapban belehalt a betegségbe.

Az ápolónőn végzett két teszt is pozitív eredménnyel végződött, ezért elkülönítették. Állapota stabil. A minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy bárkit megfertőzött volna. Az egészségügyi hatóságok megfigyelés alatt tartják azt a 30 tagú egészségügyi csoportot, amely a spanyol papot kezelte.

Korábban egyébként tudósok is megjósolták a vírus érkezését. Matematikai modellek alapján elemezve az ebolajárvány terjedési mintáit és figyelembe véve a légi közlekedési adatokat arra a következtetésre jutottak, hogy az ebola 75 százalékos eséllyel eléri Franciaországot október 24-ére. Nagy-Britannia esetén 50, Belgium esetén 40, Spanyolország és Svájc esetén 14-14 százalék ez az esély. Ezek az arányok azon a feltételezésen alapultak, hogy a légi közlekedési kapcsolatok a jelenlegi szinten maradnak.

Eközben az Egyesült Államokban

Barack Obama amerikai elnök arról beszélt, hogy az amerikai kormány olyan további lépéseken dolgozik, amelyek lehetővé teszik majd az ebolával fertőzött légi utasok hatékonyabb kiszűrését, s erőfeszítéseket tesz azért, hogy az egészségügyi szakembereket jobban felkészítse a betegséggel szembeni fellépésre.

Obama az ebola elleni harcot a nemzetbiztonság vezető prioritásának nevezte, ugyanakkor igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy egy járvány kitörésének esélye az Egyesült Államokban „rendkívül alacsony”. Az elnök részletekbe nem bocsátkozott, de annyit elmondott, hogy a légi utasokat szűrni kívánják mind az Amerikába történő felszállásuk előtt, mind pedig az oda történő megérkezésük után.

Barack Obama azt követően nyilatkozott erről, hogy tanácskozott kormányának azon egészségügyi, bel- és nemzetbiztonsági vezetőivel, akiknek illetékességi köréhez tartozik a veszélyes kórral szembeni fellépés.

Egyesült Államok-szerte nyugtalanságot keltett, hogy a múlt héten Dallasban ebolával diagnosztizáltak egy libériai férfit, akinek állapota válságosra fordult. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) múlt heti adatai szerint a februárban Nyugat-Afrikában kitört járvány eddig 7492 embert fertőzött meg, akik közül 3431-en életüket vesztették.

Rovatok