Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a rektor, mert hivatkozás nélkül idézett a beszédében

2014. október 6., hétfő 21:40

Lemondott az egyik legtekintélyesebb belga felsőoktatási intézmény, a Brüsszeli Szabadegyetem (ULB) rektora hétfőn, miután tanévnyitó beszédében több részletet is forrásmegjelölés nélkül idézett Jacques Chirac volt francia elnöktől. Alain Delchambre az ULB egyetemi közösségéhez intézett levélben jelentette be lemondását, mert – mint írta - tudatában van, hogy tette "kedvezőtlen fényt vet az egyetemre".

A botrány múlt csütörtökön robbant ki, amikor több belga médium is beszámolt arról, hogy az elnök szeptember 19-én elmondott tanévindító beszéde plágium volt. A szöveg egyik részét – "A művész ízt, értelmet és szépséget ad mind az életnek, mind a világnak" – a rektor szó szerint idézte Jacques Chirac egy 2003-as beszédéből. Delchambre beszéde ezenkívül több részletet is tartalmazott Marisol Touraine jelenlegi francia egészségügyi, valamint Aurélie Philippetti volt kulturális miniszter nyilatkozataiból.

Az egyetem szóvivője korábban közölte, hogy az elnök nem saját maga írta beszédét, hanem egyik munkatársa, és "egyáltalán nem tudta, hogy a szöveget másoktól vett részletek ihlették". A rektor a botrány kirobbanásakor "megdöbbenését" fejezte ki az eset miatt, bocsánatot kért, és menesztette az írásért felelős kollégát. Ugyanakkor abban bízott, hogy az incidens belső ügy marad. Később kiderült, hogy Delchambre korábbi beszédeiben is voltak másoktól kölcsönvett részletek.

Az ULB szigorúan bünteti a plagizálást. "Még ha nem is voltam tudatában e hiányosságoknak, vállalom a teljes felelősséget" – írta Delchambre leköszönő levelében. Az 1834-ben alapított egyetemnek mintegy 25 ezer diákja és 3000 alkalmazottja van, egyebek mellett a 2013. évi fizikai Nobel-díj kitüntetettje, Francois Englert.

Rovatok