Index Vakbarát Hírportál

Mégsem bukott bele az elnök a német-brazilba

2014. október 6., hétfő 10:33

Hihetetlen: Miután a korrupciós botrányokkal és tüntetésekkel kísért, majd a németektől elszenvedett 1-7-tel végződött vébé után mindenki Dilma Rouseff biztos bukását jósolta, az elnök a választás vasárnapi első fordulójában magabiztosan jutott be az október 26-i döntőbe. Legveszélyesebbnek tartott riválisa viszont meglepetésre csak a harmadik helyet szerezte meg.

A BBC összesítése szerint a 142 millió választásra jogosult 80 százaléka el is ment a szövetségi- és tagállami tisztújításokkal összekötött szavazásra – a részvétel azonban csak addig meggyőző, amíg nem tudjuk, hogy Brazíliában 18 és 70 év között minden állampolgárnak kötelező a szavazás. A 66 éves Dilma az előzetes becsléseknek megfelelően a szavazatok 41,4 százalékát szerezte meg, meglepetésre viszont a második helyre a szociáldemokrata színekben – és kevéssé szocdem programmal – induló Aécio Neves futott be 33,8 százalékkal. A Dilma fő kihívójának tartott szocialista Marina Silva, - aki egy repülőgép-baleset miatt került képbe – a kiváló kampánykezdet után kipukkadt, és csak 21,3 százalékot kapott.

Bár az elemzők alapvetően egy Dilma-Silva párharccal számoltak a második fordulóban, de a közvélemény-kutatók a Dilma vs. Neves felállásra is rendszeresen rákérdeztek, és eddig mindig a regnáló elnök jött ki jobban az összevetésből. A két politikus egyébként tényleg sokban különbözik: Dilma asszony Lula elnök örököseként a paternalista-újraelosztó vonalat képviseli, az 54 éves, Minas Gerais állambeli Aéció viszont inkább ötletes fiskális- és reformmegoldásairól vált híressé. Ennek megfelelően borítékolható, hogy a recesszióba süllyedt országot Neves arról próbálja majd meggyőzni, hogy riválisa csődbe viszi az országot, a másik oldalon Dilma viszont az eddigi - és tényleg komoly eredményeket elérő - jóléti vívmányok lebontásával fog riogatni.

Rovatok