Index Vakbarát Hírportál

Nem tudták kihúzni a szőnyeget a melegházasok lába alól

2014. október 6., hétfő 23:53

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság hétfőn elutasította, hogy napirendjére tűzze azokat a fellebbezéseket, amelyeket az azonos neműek házasságának engedélyezésével kapcsolatban nyújtottak be hozzá. Így a házasságok érvényesek maradnak több olyan államban is, ahol ez korábban tilos volt.

Az ítélet várhatóan a többi államban is bátorítólag hat majd a melegjogi aktivistákra, akiknek Barack Obama elnök által is támogatott álláspontja szerint az amerikai alkotmány szavatolja az azonos elbánáshoz való jogot, így a házasságkötések között nemi alapon tett különbségtétel ellentétes a szövetségi alaptörvénnyel.

A legfelsőbb bíróság tavaly júniusban 5-4 arányban úgy határozott, hogy törli egy vonatkozó szövetségi törvény azon rendelkezését, amely a házasságot heteroszexuális párok frigykötéseként határozta meg. Az elmúlt évtizedekben az azonos neműek házassága ügyében meghozott támogató törvényszéki ítéletek részben azt tükrözik, hogy az Egyesült Államokban a közvélemény megváltozott a kérdésben, és az ilyen szerződések pártjára állt.

Hol köthetnek házasságot a melegek az USA-ban? Egyre több helyen.

Rovatok