Index Vakbarát Hírportál

Szibériába menekült Putyin

2014. október 7., kedd 12:15 | aznap frissítve

Vlagyimir Putyin október 7-én ünnepli 62. születésnapját, és 16 év után először vett ki szabadságot e jeles nap alkalmából. 

Csak pihenni fog

Putyin a szibériai tajgába utazott, 300-400 kilométerre lesz a legközelebbi lakott településtől, és szóvivője szerint egyszerűen csak pihenni fog. Bár arra már nem tudott felelni, hogy az elnök vadászni vagy halászni fog-e.

A szóvivő hozzátette, hogy bizonyára sokan fogják köszönteni születésnapján Vlagyimir Putyint és "mindenki, aki szeretné, elérheti őt telefonon, vagy táviratot küldhet neki" ebből az alkalomból. A Ria Novosztyi orosz állami hírszolgálat jelentése szerint az első gratulálók között volt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség terjedelmes kommentárban méltatta Vlagyimir Putyint, a cikk szerint annak is "geopolitikai" jelentősége van, hogy ki köszönti majd Vlagyimir Putyint a születésnapján, változik-e a gratulálók névsora, és milyen ajándékokat kap. 

Putyint máris több mint százezer fiatal köszöntette az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld fővárosában, Groznijban születésnapja alkalmából. Az orosz és a csecsen nemzeti zászló színeibe öltözött fiatalok nagy tömegben vonultak a csecsen főváros központjában lévő Minutka tértől Groznij főterére. Az élen Ramzan Kadirov csecsen elnök haladt. A téren nagygyűlést tartottak, amelyen részt vettek a köztársaság többi vezetője is.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió arról adott hírt, hogy Nyikolaj Drozdov ismert orosz zoológus, a Természetvédelmi Világalap egyik alapítója egy plüssből készült amuri tigrist ajándékozott Vlagyimir Putyinnak születésnapjára, hogy így köszönje meg az elnöknek a ritka és veszélyeztetett vadállat megmentésére tett erőfeszítéseit.

Az orosz elnök ábrázolásával, például az amuri tigrissel a karjában készült fotóval díszített pulóvereket kezdtek árulni hétfőn a Kreml szomszédságában, a Vörös tér szélén álló híres GUM áruházban. Két fiatal divattervező az elnök nevére utaló Vszjo Putyom (Minden rendben!) márkanevű termékeit szinte órák alatt elkapkodták a vásárlók a moszkvai luxusáruházban.

Rovatok