Index Vakbarát Hírportál

Árulónak nevezi Bulgáriát az orosz miniszterelnök-helyettes

2014. október 8., szerda 21:38

Bulgária szerdán visszautasította azokat az orosz vádakat, amelyek szerint a balkáni ország árulást követ el azzal, hogy elavult orosz gyártmányú harci repülőgépeit nyugati vadászgépekkel szándékozik lecserélni.

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes Twitter-üzenetében kommentálta azokat a híreket, amelyek szerint Szófia használt Eurofighter vagy F-16-os típusú vadászrepülőgépek megvásárlását fontolgatja. "Hírek Bulgáriából: egy bizonyos Salamanov (Velizar Salamanov védelmi miniszter) meggyőzte Georgi Bliznaski kormányfőt, hogy ismét árulja el Oroszországot... másodkézből vett sasok kedvéért" - írta bejegyzésében a politikus.

Határozott választ adtak

Daniel Mitov bolgár külügyminiszter válaszul kiadott egy közleményt, amelyben "rendkívül méltatlannak" nevezte Rogozin üzenetét. Szerinte az"ellentétes a jó modorral és a bolgár állam tiszteletének hiányáról tanúskodik".

"A hűtlenségről szóló, ki nem mondott vádak kapcsán arra szeretném emlékeztetni a bejegyzés szerzőit, hogy a Bolgár Köztársaság tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak, szuverén döntéseiről pedig nem tartozik magyarázattal harmadik feleknek" - szögezte le a tárcavezető.

Bulgáriát a Szovjetunió összeomlását megelőzően Moszkva leghűségesebb szövetségeseként tartották számon. Az ország 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz, 2007-ben pedig az Európai Unióhoz, azonban máig nagyban függ az orosz energiától.

Rovatok