Index Vakbarát Hírportál

Nem szeretik a nyaraló arabokat a tepliceiek

2014. október 8., szerda 14:34

Az észak-csehországi Teplice vezetősége úgy tűnik, hogy nem örül annak az évi több ezer arabnak, akik a fürdővárosba érkeznek. Nemrégiben saját hatáskörükben tiltották meg az arab nőknek, hogy eltakart arccal járják a várost, írja az MTI.

A rendelet ellen tiltakozott a cseh emberi jogi biztos, a belügyminisztérium pedig most alkotmányellenesnek ítélte azt. "Egy ilyen döntés ellentétes az általános emberi jogok listájával, amely a cseh alkotmány része" - áll a minisztérium állásfoglalásában.

Teplice fürdővárosként egyre népszerűbb a közel-keleti országok lakosai körében, az ötvenezer fős város lakói viszont nem annyira örülnek az eltérő kulturális szokásokkal rendelkező turisták özönének. Állításuk szerint az arabok hónapokra villákat bérelnek, esténként pedig szinte elfoglalják a városi parkokat, piknikjeik után ráadásul a szemetet sem takarítják el maguk után. 

Az önkormányzat a minisztériumi tiltás után most azt tervezi, hogy a fürdővendégekre "takarítási" adót vet ki. "Elfogadhatatlan, hogy a vendégek utáni takarítást a helyi lakosok fizessék adóikból" - jelentette ki Jaroslav Kubera szenátor, Teplice polgármestere.

A rendőrség azt állítja, a helyiek túloznak, és messziről sincs ilyen komoly probléma az arabokkal.

Rovatok