Index Vakbarát Hírportál

Halálbüntetést kaphat a szerencsétlenül járt dél-koreai komp kapitánya

2014. október 8., szerda 11:52

Bocsánatot kért a süllyedő hajó elhagyásáért és az utasok mentésének elmulasztásáért annak a dél-koreai kompnak a kapitánya, amelynek szerencsétlensége áprilisban 304 ember – döntően iskolás gyerekek – halálát okozta. 10 ember holtteste a mai napig nem került elő.

Szörnyű bűnt követtem el. Bocsánatot kérek

– mondta szerdán a bíróság előtt a legénység három további tagjával egyetemben súlyos gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolt kapitány, aki tettéért akár halálbüntetést is kaphat. Li kapitány szerint nem volt szándéka mások halálát okozni, és haláláig imádkozni fog az áldozatok lelkéért.

Tudom, hogy soha nem jutok ki a börtönből, bármennyi segítséget is kapok Istentől és ügyvédemtől. De (...) soha nem volt szándékomban ölni

- közölte a 68 éves Li Dzsunszok kapitány. 

Mint ismert, a kapitány és a legénység szinte rögtön elhagyta a hajót, miután az megdőlt és süllyedni kezdett, az utasokat pedig arra utasították, hogy maradjanak kabinjaikban. Ezt utólag azzal indokolták, hogy az emberek szerintük megfagytak volna a hideg vízben, így jobbak voltak a túlélési esélyeik a hajón. 

A hatóságok a szerencsétlenül járt komphajó ügyével összefüggésben 399 embert vettek őrizetbe, további 154 embert – köztük a parti őrség négy tisztségviselőjét – a vizsgálat idején tartóztattak le a tragédiában közvetve vagy közvetlenül játszott szerepükért.

Rovatok