Index Vakbarát Hírportál

Milyen akadémiától kapott nagydíjat Tarlós István?

2014. október 9., csütörtök 19:47

Budapest fejlesztéséért végzett tevékenységéért a Bécsi Európai Akadémia nagydíjával tüntették ki Tarlós Istvánt, a magyar főváros főpolgármesterét csütörtökön Bécsben – írja az MTI.

A Bécsi Európai Akadémiáról és a díjról ezt írja a nemzeti hírügynökség:

Az 1962-ben Bécsben alakult, az európai népek együttműködését célul tűző nonprofit szervezet díját évente azoknak ítélik oda, akik hozzájárultak az európai integrációs folyamatok előmozdításához.

Tarlósnak azért ítélték oda a nagydíjat, mert

főpolgármesteri munkájával hozzájárult ahhoz, hogy Budapest múltbeli nagyságát megőrizve élhetőbb és versenyképesebb európai nagyváros lett.

Kicsit gyanús volt, hogy egy vezető politikus három nappal a pozíciójáról döntő választás előtt európai díjat kap, ezért mindenféle módon rákerestem a Bécsi Európai Akadémiára. Ezeket találtam:

Három komolynak tűnő tudományos akadémiát:

egy magyar kineziológusképzőt:

és egy üzleti képzési központot:

Sajnos egyik sem adott díjat sem Tarlósnak, sem a többi, az MTI hírében szereplő személynek (Alois Mock volt osztrák külügyminiszternek, Tina Nedergard korábbi dán oktatási miniszternek, Méhes György írónak és Szőcs Géza költőnek, volt kulturális államtitkárnak), legalábbis ilyesminek semmi nyoma, és valamenyi szervezet profiljától  meglehetősen idegen lenne egy ilyen díj.

Mivel az MTI annyi támpontot azért adott, hogy Tarlóst egy osztrák politikus, Werner Fasslabend méltatta, rákerestem az ő nevére is. És ekkor végre találtam valamit!

Már épp kezdtem álnaivan rácsodálkozni, hogy Tarlós a Fidesszel egy pártcsaládban lévő Osztrák Néppárt (ÖVP) politikai akadémiájától kapott díjat, amikor észrevettem, hogy az MTI fényképet is közölt a díjátadásról:

Aha! A szervezet főfitkárát Erich Wendl-nek hívják! Innen már csak egy lépés volt, és rá is találtam AZ IGAZI BÉCSI EURÓPAI AKADÉMIA honlapjára:

A németül nem beszélő olvasók a Google fordító segítségével magyarul is tájékozódhatnak a tekintélyes nevű szervezet munkájáról, projektjeiről. A honlapról és a sok kitöltetlen, vagy loremipsummal feltöltött rovatból sajnos az égvilágon semmi nem derül ki, a szervezetről pedig más forrásból sem sikerült semmi érdemlegeset megtudni.

De sebaj, ne legyünk kicsinyesek, mert ez mit sem változtat Tarlós István európainagyváros-építő kvalitásain. Az Index hírügyeletének csütörtök esti stábja ezúton gratulál Tarlós Istvánnak a Bécsi Európai Akadémia nagydíjához, valamint a nemzeti hírügynökségnek, hogy a hírfolyamban kiszúrták ezt a szép elismerést!

Rovatok